Yleinen

Jolie span uutuus – Mitä on lymfa?

02.02.2017, Jolie

Lymfa

Mitä lymfahoito tai lymfahieronta tarkoittaa?

Lymfahieronta on hoitoa, jolla pyritään imu- eli lymfanestekierron edistämiseen. Tanskalainen biologian tohtori Emil Vodder ja hänen vaimonsa Estrid kehittivät Vodder -lymfaterapian vuonna 1930. Suomessa säännöllistä lymfakoulutusta on järjestetty 1960-luvulta alkaen. Lymfahieronta on kevyesti käsin tehtävä pumppausmenetelmä. Sen tarkoitus on pumpata imu- eli lymfanestettä imusuonten suuntaan, jolloin sen virtaus nopeutuu. Sormilla tai koko kädellä tehtävä hieronta saa aikaan vuorottaisen pumppaus- ja imuvaikutuksen imusuoneen. Hoidon tarkoituksena on edistää imunesteen virtausta sekä tehostaa ja tukea lymfakiertoa.

Mitä hyötyä lymfahieronnasta on?

Lymfahieronnan vaikutukset kohdistuvat kehon lymfasuonistoon sekä ihon pintaosiin. Lymfasuonia stimuloidaan niin että proteiinit pääsevät kulkemaan nesteen mukana imusuonien kautta takaisin verenkiertoon. Kudoksiin varastoituu helposti ylimääräistä nestettä ja kuona-aineita. Hoidon tarkoitus on saada kuljetettua neste ja kuona-aineet lymfateihin, josta ne siirtyvät edelleen verenkiertoon ja poistuvat elimistöstä lopulta virtsan mukana.

Kun kosmetologi tekee manuaalista lymfahierontaa, sen tavoitteena on hoitaa ihoa tukemalla imunestekiertoa. Lymfa on tehokas hoitomenetelmä turvotuksen poistoon, mutta sillä on myös erittäin rentouttavia vaikutuksia, sillä se aktivoi parasympaattista hermostoa. Hoito koetaankin usein erittäin rauhoittavana ja miellyttävänä. Hoidolla pyritään kehon kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin; iho, elimistö, psyyke (rentoutuminen). Mikäli asiakkaalla on taustalla jokin kirurginen toimenpide, sairaus tai trauma, voidaan lääkärin kanssa yhteistyössä hoitaa myös näihin liittyviä ongelmia.

Kosmetologi tekee lymfahierontaa kasvoille ja vartalolle tarkoituksenaan edistää imunestekiertoa ja tukea ihon toimintoja kuten aktivoida aineenvaihduntaa. Hoito edistää kuona-aineiden poistumista ihosta ja ihonalaiskudoksista, vähentää ja ennalta ehkäisee turvotusta sekä parantaa ihon väriä. Kasvolymfa vaikuttaa rentouttavasti ja ihoa rauhoittavasti. Se sopii erinomaisesti rauhoittamaan ihon esimerkiksi mekaanisen ihonpuhdistuksen jälkeen. Lymfahieronta myös tehostaa hoidossa käytettävien ainesosien imeytymistä ja vaikutusta, sekä tukee muutenkin muita kosmetologin hoitomenetelmiä.

Lymfa

Kenelle lymfahieronta sopii?

Kasvolymfa sopii erinomaisesti ihmisille, jotka kärsivät kasvojen – erityisesti silmänympärysalueen – turvotuksesta, mikäli iholla on couperosaa tai se on muuten herkkä ja punoittava, sekä aktivoimaan harmaata ja huonosti toimivaa ihoa. Koska lymfa aktivoi ihon toimintoja, se sopii hyvin ikääntyvälle iholle sekä arpien hoitoon. Sitä voidaan tehdä myös ennen ja jälkeen kasvoleikkausten. Tehokkaimmat tulokset saavutetaan sarjahoidolla.

Imunesteen kiertoa hidastavat muun muassa liikunnan puute tai yksipuolinen rasitus, liika fyysinen rasitus, kylmyys/kuumuus, tulehdus, kiristävät vaatteet tai sairaudet imuteissä.

Kenelle lymfahieronta ei sovi?

Lymfahieronnan vasta-aiheita ovat pahanlaatuiset kasvaimet, akuutit ihosairaudet tai tulehdukset, akuutit tulehdukset tai sairaudet elimistössä, verisuonitukokset, vaikeat sydämen toimintahäiriöt, sairaudesta johtuva turvotus, paha allergia/astma, tulehtunut vaikea akne, munuaissairaudet, imusuoniston sairaudet. Lääkärin luvalla voidaan tehdä lymfaa jos on lievää aknea tai hyvin hoidossa oleva kilpirauhasen toimintahäiriö (tällöin ei sarjahoitoa), mielenterveysongelmia, kroonista päänsärkyä, tulehduksia tai matalaa verenpainetta.

Lymfa

Millaista lymfahieronta on ja miten se tehdään?

Imunesteen muodostuminen tapahtuu perifeerisen lymfasuoniston eli ääreissuoniston alueella. Iholla ääreissuonisto sijaitsee dermiksen eli verinahan alueella, joten hieronnan tulee olla kevyttä. Liian voimakas hieronta painaa imusuonet kasaan, eikä toivottua virtausta pääse syntymään.

Hoito aloitetaan aina pään ja kaulan alueen imusolmukkeiden käsittelyllä, niin sanotuilla avausliikkeillä, jonka jälkeen siirrytään kohti ”ongelma-alueita.” Hoidon vaikutus on tehokkaimmillaan käsiteltävällä alueella, mutta vaikutus ulottuu samalla koko kehon nestevirtaukseen. Oikea käsittelyjärjestys on tärkeä, jotta neste saadaan kulkemaan oikeaan suuntaan. Ensin hoidetaan isoja imusolmukkeita lähinnä olevat alueet ja vasta sitten kauempana olevat. Tällä tavalla avataan tietä lymfan virtaukselle, että se pääsisi vaivatta kulkemaan kohti imusolmukkeita. Vodderin mukaan hierontaliikkeiden tulee olla laajoja ja niiden tulee tukea lymfasuonten supistumista; näin niiden vaikutus ulottuu mahdollisimman suureen nestemäärään. Kun liikkeiden paino vähenee ja lisääntyy hitaasti, ne tukevat nestekiertoa parhaiten sekä vaikuttavat myös hermostoa rauhoittavasti.

Mitä muuta lymfahoidossa tulisi huomioida?

Lymfahoidon jälkeen tulee juoda runsaasti nestettä ja kuunnella omia tuntemuksia sekä lepäillä tarvittaessa. Samana päivänä suositellaan välttämään saunomista ja rankkaa liikuntaa, sillä verenkierron aktivoituminen voi heikentää hoidon tehoa.

Kuvat: Eeva Takkunen

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.

Olet poistamassa lahjatuotetta ostoskoristasi. Jos jatkat, se poistetaan pysyvästi.