Mitä eroa on luonnonkosmetiikalla ja tavanomaisella kosmetiikalla?

Ravitseva voidepohja

Luonnonkosmetiikan ja tavanomaisen kosmetiikan oleellisin ero lähtee jo voidepohjasta, joka muodostaa tuotteesta noin 80 prosenttia vaikuttavien aineiden osuuden ollessa yleensä korkeintaan 20 prosenttia.

Luonnonkosmetiikassa voidepohja koostuu aina kylmäpuristetuista kasviöljyistä ja rasvoista kuten vaikkapa jojoba- tai manteliöljystä ja kaakaovoista. Tavanomaisessa kosmetiikassa voidepohja koostuu yleensä synteettisistä öljyistä, maaöljyjohdannaisista kuten parafiinista, sekä silikoneista. Toki joukossa voi olla kasviöljyjäkin.

Ihania kukkaisvesiä

Lisäksi voidepohjassa on vettä. Luonnonkosmetiikassa käytetään vettä, kukkaisvesiä ja kasviglyseriiniä. Tavanomaisessa kosmetiikassa on yleensä vettä, propyleeniglykolia ja glyseriiniä, joka voi olla joko synteettistä tai kasviperäistä.

Luonnollinen emulgaattori

Jotta vesi ja öljy emulgoituvat eli sekoittuvat toisiinsa, tarvitaan voiteeseen emulgaattori. Luonnonkosmetiikassa emulgaattoreina toimivat vanha klassikko saippuoitu mehiläisvaha sekä sokeriemulgaattorit tai yksinkertainen glyseroli-rasvahappoyhdiste. Tavanomaisessa kosmetiikassa puolestaan käytetään usein etyksoloituja (PEG tai PPG-) emulgaattoreita. PEG-emulgaattorit paitsi emulgoivat veden ja rasvan, myös imeyttävät vaikuttavia aineita ihoon.

Iho ei tietenkään voi tällöin päättää, mitä se ottaa vastaan ja mitä ei, siksi PEG-emulgaattorien ansiosta ihoon voi imeytyä myös ei toivottuja aineita, kuten mineraaliöljyjä, hajusteita, väriaineita ja säilöntäaineita.

Luomuviljeltyjä ainesosia

Yhteistä luonnonkosmetiikalle ja tavanomaiselle kosmetiikalle ovat usein vaikuttavat aineet, joilla tuotteita markkinoidaan. Niitä ovat kasviuutteet, luonnolliset vitamiinit, antioksidantit, hyaluronihappo ja entsyymit.

Luonnonkosmetiikassa nämä ovat usein luomuviljeltyjä. Synteettisessä kosmetiikassa saatetaan käyttää synteettisiä antioksidantteja. Vaikuttavien aineiden osuus tuotteesta on yleensä korkeintaan 20 prosenttia.

Säilöntäaineet tekevät kosmetiikkatuotteesta turvallisen

Voiteeseen tarvitaan myös säilyvyyttä parantavia aineita. Luonnonkosmetiikassa säilöntäaineena käytetään

 • alkoholia
 • mietoja happoja
 • antioksidantteja kuten E-vitamiinia
 • eteerisiä öljyjä

Alkoholit valmistetaan usein luomuviljellystä viljasta kuten vehnästä tai rukiista fermentoimalla. Tavanomaisessa kosmetiikassa säilömiseen käytetään yleensä

 • parabeeneja
 • formaldehydin vapauttajia
 • fenoksietanolia

Viimeisimpänä tuotteeseen lisätään yleensä tuoksu. Luonnonkosmetiikassa tuoksuina käytetään eteerisiä öljyjä ja tavanomaisessa kosmetiikassa synteettisiä tuoksuja.

Luonnon supervoimia ihollesi

Mitkä raaka-aineista antavat iholle jotain ja ravitsevat sitä? Ravitsetko mieluummin kehoasi oikealla ruoalla vai einesaterioilla?

Saman kysymyksen voisi esittää kosmetiikan kohdalla. Jos 80 prosenttia tuotteesta on voidepohjaa ja luonnonkosmetiikassa se koostuu kylmäpuristetuista kasviöljyistä ja -rasvoista, eikö jo pelkästään se ravitse ihoa puhumattakaan vielä vaikuttavista aineista?

Kasvien ja ihmisten solurakenne on samanlainen, siksi iho voi helposti hyödyntää kasvien aktiiviaineita sen aineenvaihduntaprosessissa. Kasvit tarjoavat iholle runsaasti

 • vitamiineja
 • antioksidantteja
 • mineraaleja
 • kosteuttavia aineita
 • ihoa pehmentäviä
 • ihoa energisoivia aineita

Anna luonnonkosmetiikan hoivata hipiääsi

Usein kuulee esitettävän väitteen ettei luonnonkosmetiikka ole tehokasta.

Tässä on perää sen verran, että luonnonkosmetiikassa ei ole ihmeitä tekeviä instant-aineita, joka turvottaisivat juonteet tasaiseksi ja kiristäisivät ihoa, joka kuitenkin muutaman tunnin kuluttua palaa takaisin entiselleen.

Luonnonkosmetiikassa ihonhoito perustuu ihon pitkäaikaiseen ja jatkuvaan hoitamiseen – aivan kuten kehommekin ravitseminen terveellisellä ruokavaliolla läpi elämämme.

Sen lisäksi, että luonnonöljyt ja kukkaisuutteet tekevät hyvää ihollesi, on luonnonkosmetiikan käyttäminen ihanaa.

Tuoksut tuovat mieleen kauneimmat ja värikkäimmät kesäniityt ja pakkauksissa on usein otettu huomioon ympäristövaikutukset ja kierrätettävyys.

Lue myös:

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.