Lifestyle

Matkalla Pariisissa (1/4, vegeravintolat)

06.06.2012, Jutta Ruonansuu

Voiko Pariisista ja ruokakulttuurista sanoa enää mitään uutta? Kyllä voi. Vaikka perinteinen, kaiken voissa paistava keittiökulttuuri on tuskin menossa minnekään, tarjoaa kaupunki muutamia upeita helmiä raw foodista ja huippuravinteikkaasta kasvisravinnosta kiinnostuneille.

Le Potager du Marais, 22 rue rambuteau

Le potager du Marais on pieni, söpö ja rustiikkinen kasvisravintola, joka ei liiemmin pröystäile ulkoisella olemuksellaan tai interiöörillään. Jos joskus,  niin tässä tapauksessa voi hyvällä omalla tunnolla sanoa, että ravintolan tunnelma syntyy sen asiakkaista – keskustelu ruuasta tuntuu viriävän helposti pöytien yli ja seurueiden rajat hämärtyvät luontevasti.

Paikka tuntuu olevan erityisen suosittu hiukan traditionaalisemman kasvisruokailijaväen keskuudessa. Listalla ei ole mainintaa raakaravinnosta eikä se tarjoa mitään merilevää eksoottisempaa. Alkusalaattien kohdalla laatutietoinen lehtivihreän ystävä joutuu hiukan pettymään, koska raaka-aineeksi on valittu pelkkää vaaleanvihreää eikä öljyä ole millään tavalla maustettu.

Listalta löytyy muun muassa quinoaburgereita, erilaisia salaattiyhdistelmiä, levätartareita, vuohenjuusto-munakoisonyyttejä. Ruuat tuntuvat olevan pitkän kehittelyn tuloksena syntyneitä klassikoita – menua ei nimittäin uusita järin usein. Vaikka alkusalaatti jättää hiukan kylmäksi ja pääruoka on helppo sujauttaa kategoriaan “perushyvä vegeruoka”, jälkiruokavalikoima ilahduttaa. Kaikki vaihtoehdot kuulostavat freesiltä ja ovat täysin gluteenittomia. Sitruunalla ja inkiväärillä tuunatussa crème brûléessä (valmistettu kauramaidosta) on raikas maku hieman vetisestä koostumuksestaan huolimatta mutta suklaakakku sen sijaan kääntää kokonaisuuden plussan puolelle. Innovatiivisuus jää puuttumaan eikä ruoka aiheuta inspiraatiota mutta ei siitä missään nimessä paha mielikään jää. Comme ci, comme ça, menettelee, mutta parempaakin on syöty!

Pousse  Pousse, 7 rue de Notre-Dame-de-Lorette

Pousse pousse on pieni ja arkinen mutta sitäkin autenttisempi pieni ravintola, jolla tuntuu olevan tiivis vakioasiakaskunta lounasaikaan.

Paikkaa pitää sympaattinen ja raakaravinnolle omistautunut pariskunta, jotka suhtautuvat luomuksiinsa ranskalaisella intohimolla. Lista on pieni – tarjolla on päivittäin pari erilaista vaihtoehtoa alku-, pää- ja jälkiruuiksi mutta aina voi neuvotella, jos haluaa annokseensa pientä hienosäätöä. Menuun kuuluu myös mehu, joka mehustetaan täysin asiakkaan toiveiden mukaisesti inkivääristä, kurkusta, appelsiinista, omenasta, punajuuresta, porkkanasta, kombinaation saa valita itse.

Ihan sataprosenttisen raaka Pousse Poussekaan ei silti ole – alkukeittoja on loivasti lämmitetty. Pääruokaan kuuluu iso, erilaisia vihreitä sisältävä salaatti itulajitelmalla sekä useimmiten coucousta, polentaa tai tattaria sisältävä lisuke. Hummus on mieleenpainuvaa, samoin muutkin tahnat, jotka on maustettu reilulla kädellä. Ruoka on kaunista, houkuttelevaa ja värikästä. Jälkiruokavaihtoehtoina ovat tyypillisesti banaano-soft ice, raaka suklaakakku tai cashew-juustokakku, joka on maustettu laventelilla. Suklaakakku on tuhti ja koostumus paljastaa, ettei kaakaovoissa ole säästelty. Pienikin pala tuntuu hiukan liiankin suurelta ison aterian jälkeen ja hiukan innovatiivisempi laventeli-juustokakku houkuttelee aavistuksen enemmän. Punajuuri-siemenkräkkerit ovat menestys ja kiilaavat vaivattomasti patonkien ohitse.

Ravintolan yhteydessä toimii pieni myymälä, josta voi ostaa superfoodeja, idätystarvikkeita, mausteita ja keittiövälineitä. Pousse Poussessa pidetään myös raakaravinto-workshopeja säännöllisin väliajoin. Omistajapariskunnan mukaan raakaravintoinnostus Pariisissa on vielä pienen piirin suosiossa ja odottaa suuren yleisön tietouteen nousemista, ja sen voi kyllä tarjonnan pienuudesta päätelläkin.

 

Voy Alimento, 23 rue des vinaigriers

St. Martinin kauniin kanaalin varressa sijaitseva Voy Alimento on omassa lajissaan selkeästi kaupungin kiinnostavin ja mielenkiintoisin. Etelä-Amerikkalaisella tuulahduksella varustettu, pieni ravintolan ja superfood-myymälän yhdistelmä huokuu kodikkuutta ja rentoa kaupunkikulttuuria. Asiakkaita ja henkilökuntaa tuntuu yhdistävän vahvasti yhteinen kiinnostus ruokaan ja terveelliseen elämäntapaan. Ravintola ei sijaitse aivan näkyvimmällä paikalla, joten se täytyy jossain määrin löytää. Valinta tuntuu tarkoituksenmukaiselta: ne, joita aihe kiinnostaa, ovat kyllä valmiita näkemään vähän vaivaa ravintolan etsimiseen. Ravintola on selkeästi ravintotietoisten turistien suosiossa.

Annoksia saa toki valita vapaasti juuri sen verran kuin haluaa, mutta käytäntö osoittaa, että paras valinta on neljän ruokalajin edullinen menu. Siihen kuuluu mehu, lämmin keitto, pää- ja jälkiruoka. Voy Alimentossa superfoodeihin suhtaudutaan maanläheisellä tavalla: ne ovat rehellistä ruokaa eivätkä brändättyjä luontaistuotteita. Mehut ja keitot ovat mielenkiintoisia – voit esimerkiksi valita maca-kurkumakeiton tai spirulina-inkiväärisopan, myös kissankynttä (griffe du chat), kardemummaa ja kaktusta käytetään mausteina.

Pääruoka-annos koostuu noin puoleksi raa’oista ja puoleksi kypsennetyistä elementeistä. Assiette du jourin tilalta voi myös valita Assiette crun, joka sisältää vain raakoja elementtejä. Raaka-aineiden yltäkylläisyys ja värikkyys ihastuttaa ja makuyhdistelmät ovat niin monipuolisia ja rikkaita, että omat kokkaustaidot tuntuvat todella rutiininomaiselta. Ainoastaan riisi tuntuu kalpenevan muiden makuyhdistelmien rinnalla mutta se saa onneksi kaverikseen spirulinakastiketta. Mielenkiintoisimmaksi osaseksi lautasella valikoituu kaakaonibseistä ja linsseistä tehty muhennos. Ekologisuus on ravintolan arvomaailmassa korkealla. Esimerkiksi juuri kaakaonibseistä haudutetaan ensin kaakaota ja sen jälkeen ne menevät vasta muhennokseen, mitään ei siis heitetä hukkaan. Ruokaan suhtaudutaan niin rakkaudella ja arvostuksella, että totaalisen ähkynkään uhatessa sitä ei tee mieli jättää lautaselle.

Jos henkilökunnalta alkaa udella yksityiskohtia, saa mielenkiintoisen esitelmän eksoottisimmistakin raaka-aineista – muun muassa omenan kanssa tarjoillun aloe veran ja kaktuksen kera. Parhaimmassa tapauksessa voit löytää itsesi tiskin takaa maistelemassa erilaisia mausteita, joiden nimiä olet tuskin koskaan kuullutkaan. Reseptit eivät tunnu silti olevan varjeltuja salaisuuksia.

Jälkiruuat ovat pitkälti raakasuklaan ympärille kehiteltyjä mutta joukosta löytyy myös banaani-acai-moussea. Tämä on se ravintola, johon vielä reissun viimeisenä päivänä on pakko mennä toistamiseen.

avatar
9 Kommentteja
0 Vastauksia kommentteihin
0 Seuraajia
 
Reagoiduin kommentti
Kuumin kommentti
4 Comment authors
Jutta RuonansuuSaritaEevaAlisa Recent comment authors
  Ilmoitukset kommenteista  
uusimmat vanhimmat eniten ääniä
Ilmoita
Alisa
Vieras
Alisa

Kiitos mielenkiintoisesta listauksesta! Menen ensi viikolla Pariisiin, ja olisi jännää käydä tuolla Voy Alimentossa. Raakaruoka kiinnostaa, mutta kokemukset siitä rajoittuu perussmoothieihin ja pariin tomaattikeittokokeiluun. Miten sanoisit tuommoisen raakaruokamenun sopivan aloittelijalle? Järkyttyykö ruoansulatus jo yhdestäkin ateriasta tai tuntuukohan maut aivan kummallisilta?

Jutta Ruonansuu
Vieras
Jutta Ruonansuu

Kiva, että listaus tulee heti käyttöön! Riippuu aivan kehon ja ruuansulatuksen tilasta, että millaisia reaktioita yhtäkkinen raakaruokakokeilu saa aikaan. Jos ruuansulatuksesi on vahva ja toleranssi raakoihin ruoka-aineisiin on jo jossain määrin kehittynyt niin ei varmasti tule mitään erityistä reaktiota. Joillakin, joilla vatsa on huonossa kunnossa (ts. on syönyt huonolaatuista ruokaa), saattaa pelkkä vihersmoothiekin aiheuttaa jonkin sortin vatsanväänteitä aluksi. Mistään vakavastahan ei tietenkään ole kyse, vaikka vähän kipristyksiä saisikin, mutta jos haluaa maksimoida lomaonnellisuuden niin ehkäpä ne vahvimmat raakaruokakokeilut kannattaa aloittaa kotioloissa eikä matkalla. Pousse a Poussen ruokahan on pääosin raakaa mutta Voy Alimentossa taas tarjoillaan pääosin kypsennettyä mutta superfoodeilla terästettyä,… Lue lisää..

Eeva
Vieras
Eeva

Heippa, Näin Pariisin asukkina ja kasvissyöjänä laitan teille muutaman hyväksi todetun lisäosoitteen. Näistä ihanista paikoista saa raakaruokaakin mutta suurin osa on vegaaniruokavalioon sopivaa: – Gentle Gourmet: (gentlegourmetcafe.com), 24 Boulevard de la Bastille. Ihan uusi vegaaniravintola, tarjoilua koko päivän aamupalasta illalliseen. Erikoismaininta ihanalle sunnuntaibrunssille. – Le Grenier de Notre Dame, 18 Rue de la Bucherie 75005 Paris Perinteisempi kasvisravintola, ihanan isot annokset ja sijainti Notre Damen vieressä. – Nanashi, 57 rue Charlot Paljon kasvisvaihtoehtoja mutta ei pelkästään. Ihania japanilaistyylisiä bentoja joista aina yksi on vegaani. Hinnat kohtuullisia, ihana sijainti Marais’n laidalla.

Jutta Ruonansuu
Vieras
Jutta Ruonansuu

Eeva, kiitos tuhannesti listauksesta ja jaetuista vinkeistä! Näitä testataan ehdottomasti seuraavalla reissulla (toivottavasti pian, pian, pian)! Olisipa mukavaa vaihtaa ajatuksia näistä pariisi-aiheista, ehkäpä törmätään pian… 🙂

Eeva
Vieras
Eeva

Kiitos teille ihanasta blogista ja hyödyllisistä osoitteista joista täällä pitkäänkin asunut saa uusia ideoita! Olisi tosiaan kiva törmätä, Pariisissa tai koti-Suomessa 🙂

Jutta Ruonansuu
Vieras
Jutta Ruonansuu

Kiva kuulla, että olet saanut meiltä vinkkejä omaan kotikaupunkiisi. 🙂 Lisää on luvassa pian…

Eeva
Vieras
Eeva

Lisäänpä tuohon listaan vielä yhden uuden tuttavuudeen nimittäin lähen yksinomaan raakaruokaa tarjoavan Cru-ravintolan St Paulin kupeessa. Ihanan sisäpihan terassilla voi maistella luomuviinejä ja sisätiloissa nauttia raaka-annoksia (vege, kala ja liha). Parasta pitkään aikaan saamaaani ruokaa! http://www.restaurantcru.fr/

Sarita
Vieras
Sarita

Hei! Kiitos ihanista vinkeistä! Itselläni on ongelmana monet allergiat ja olemme suunnitelleet kesäkuun loppuun matkaa Pariisiin. Majoitumme huoneistohotellissa jossa voin tehdä itsekin ruokaa mutta olisi kiva jos joku ilta/päivä voisi käydä ulkonakin syömässä. Loukkaantuuko Pariisilainen kokki jos menen ravintolaan listan kanssa mitä voin syödä? Olisiko tähän vinkkejä, paikkoja tms? Kaikesta avusta kiitollinen! 🙂

Jutta Ruonansuu
Vieras
Jutta Ruonansuu

Ole hyvä, kiva että vinkeistä on iloa! En ole itse ainakaan reissuillani törmännyt moiseen loukkaantumiseen, kyllä siellä ymmärretään hyvin tällaiset asiat kunhan vain viestii ruokarajoitteistaan selkeästi eikä ryhdy “säätämään”. Ainakaan näissä paikoissa, joita me olemme suositelleet täällä, on ihana henkilökunta ja ovat tulleet osa jo tutuiksikin matkan varrella. 🙂 Mene ihmeessä Pousse-Pousseen ja Voy Alimentoon ainakin!

Tilaa Jolien uutiskirje

Saat 10 % alennuskoodin heti sähköpostiisi!

Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä tai vastaavaa teknologiaa erilaisten toimintojen toteuttamiseen, asiakkaan tunnistamiseen, personointiin sekä analytiikkaan ja markkinoinnin kohdentamiseen. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.