Lifestyle

Kaikki futonista, osa 2: Materiaalit sekä futonin valinta

12.08.2013, Hannamari Rahkonen

Käsittelimme Kaikki futonista-postaussarjan ensimmäisessä osassa futonpatjojen sekä sänkyrunkojen alkuperiä. Futonin toimivuudesta sekä nukkumismukavuudesta vastaavat olennaisesti näissä patjoissa käytetyt luonnolliset materiaalit, joten keskitämme tänään postaussarjan toisen osan päähuomion eri materiaalien perusominaisuuksiin sekä siihen miten valita oikeanlainen futonpatja. Postauksen asiantuntijoina toimivat Futonnetin Mervi ja Olli Korhonen.
futon1

Aivan alkuperäisissä futonpatjoissa on käytetty täytteenä olkia, mutta koska ne eivät toimineet patjoissa odotetulla tavalla, niistä luovuttiin hyvin pian. Japanissa alettiin käyttää futonpatjojen täytteenä kevyttä ja hyvin hengittävää puuvillaa. Testit ovat osoittaneet puuvillan imevän itseensä yön aikana jopa 250 ml hikeä, joka poistuu päivän mittaan futonin ollessa hengittävän alustan päällä. Materiaalina puuvilla on jämäkkä ja siksi se antaa niin päälliseen kuin itse patjaankin miellyttävää luonnonmateriaalin tuntua. Puuvilla on kaiken perusta Ekomat-futonpatjoissa, mutta futonpatjojen joustavuuden vuoksi patjoissa on alettu käyttämään myös muita luonnollisia materiaaleja.

Ekomat-patjoissa käytetään useita muitakin luonnonmateriaaleja. Yksi patjoista yleisimmin löytyvä materiaali on kookoksen kuitu, jonka määrää säätelemällä patjoista voidaan saada hyvinkin kimmoisat, hengittävät sekä ryhdikkäät. Hevosenjouhilla on samat ominaisuudet kuin kookoksen kuidullakin, mutta näiden lisäksi on aiheellista mainita hevosenjouhia sisältävän patjan sopivan erittäin hyvin ihmisille jotka hikoilevat paljon, sillä sen hengittävyys on omaa luokkaansa.

Muutamissa Futonnetin valikoimissa olevissa futonpatjoissa on mukana myös villaa, joka on materiaalina hyvin lämmittävä. Villaa sisältävän patjan sekä villapetauspatjan valinta on siksi suositeltavaa niille, joilla on taipumus palelemiseen. Hyvin monista Ekomatin-futonpatjoista löytyy myös luonnonkumia, jonka tehtävä on tehdä patjasta pehmeämpi. Muutamissa patjoissa käytetään myös freonitonta vaahtomuovia, joka antaa patjaan niinikään pehmeyttä.

Materiaaleista villa ja kookoskuitu valmistetaan Puolassa, puuvillan alkuperämaa on Kazakstan ja luonnonkumi tulee Belgiasta. Futonin tuntuma vaihtelee paljonkin sen mukaan, mitä materiaaleja siinä on käytetty. Mielestäni on myös todella mahtavaa tietää, mistä nämä luonnonmateriaalit tulevat. Ekomat-futonpatjojen päällinen on aina 100 % puuvillaa. Sen lisäksi, että patjat tehdään lähtökohtaisesti erittäin mukaviksi käyttää, on niiden kestävyydestä ja vahvuudesta huolehdittu käyttämällä patjoissa osittaisompeleita. Jokainen Ekomatin-patja on valmistettu käsityönä ja patjoja on saatavilla useissa eri väreissä.

Yhtenä ohjenuorana futonin valinnassa on se, että mitä painavampi ihminen on kyseessä, sitä jämäkämpi futonpatjan suositellaan olevan. Futonpatjoja on tarjolla hyvin monenlaiseen makuun ja usein futon tuleekin valituksi juuri sen mukaan mikä testaamalla tuntuu parhaimmalta. Futonpatjat tapaavat jämäköityä ikääntyessään ja tämä seikka kannattaa muistaa silloin, kun olet futonkaupoilla. Toisin kuin useimmat joustinpatjat, futon ei löpsähdä vuosienkaan käytössä. Mikäli valintasi alla on kaksi erilaista futonpatjaa, kannattaa valita mieluummin patjoista pehmeämpi.

Futonpatjaa valittaessa kannattaa muistaa oman kehonsa kuuntelu, sillä vaikka ystävällesi sopisikin täydellisesti jämäkkä täyspuuvillainen futon, voi sinulle parhain vaihtoehto ollakin kimmoisampi ja pehmeämpi patja. Me kävimme mieheni kanssa kokeilemassa Futonnetillä useita patjamalleja ja tiesimme haluavamme yhden patjan kahden erillisen sijaan, sillä emme halunneet sängyn keskelle kuoppaa. Päädyimme yhteistuumin 160 cm leveään Comfort-malliin ja meillä kummallakin on ollut todella hyvä nukkua tällä patjalla alusta asti, vaikka olemmekin erikokoisia.

Olipa valitsemasi futonpatja mitä tyyppiä tahansa, on se luonnonmateriaaliensa ansiosta silti erinomaisen hyvä nukkuma-alusta. Futonpatja on valintana hyvin selkäystävällinen, sillä se on niin sanotusti passiivinen alusta, joka antaa lihaksiston rentoutua. Futonilla nukkuessa lihasten ei tarvitse jännittyä, jotta vartalo pysyisi paikoillaan, toisin kuin joustinpatjoissa, jotka löystyvät ja venyvät iän myötä. Oikeanlainen nukkumisasento vaikuttaa oleellisesti lihastemme rentoutumisen kautta niin ruoansulatukseemme, kehomme elastisuuteen, kivuttomuuteen kuin myös unemme laatuun sekä määrään ja sitä kautta jaksamiseemme. Mieheni on kärsinyt nuoruudestaan asti erilaisista alaselkäkivuista, jotka ovat futonpatjan tuoman oikean nukkumisasennon myötä vähentyneet radikaalisti.

Futonpatjan miellyttävimpiä ominaisuuksia sen hengittävyys sekä raikkaus. Voin omasta kokemuksestammekin kertoa, että futonin päällä ei tarvitse hikoilla edes kuumana kesäyönä, koska se ei hiosta. Futonpatjaa ei saa koskaan laittaa pelkälle lattialle tai muulle umpinaiselle alustalle, vaan futonin pitää päästä luonnollisten materiaaliensa vuoksi hengittämään, jolloin oikea valinta futonille on sälepohja tai tatami. Luonnonmateriaalien ansiosta futon ei ole myöskään sähköinen eikä täten ime itseensä pölyä ja roskaa. Jotkut ihmiset ovat herkkiä joustinpatjojen sähköisyydelle ja reagoivat niihin nukkumalla huonosti tai tulemalla levottomiksi. Futonilla nukkuessa uni on ihanan rauhallista ja syvää.

On hyvin yksilöllistä, miten itse kukin tottuu nukkumaan futonpatjalla. Mikäli olet nukkunut aina huonolla joustinpatjalla, voi kestää useampi viikkokin, että totut futonin tuomaan uuteen nukkumisasentoon. Toisaalta sinulle voi käydä kuten meille, joilla futon on tuntunut erittäin hyvältä heti ensimmäisestä yöstä lähtien.

Viikon päästä julkaistavassa postaussarjan kolmannessa osassa käsittelemme futonin sekä petivaatteiden oikeaoppista hoitamista, jotta ne pysyisivät laadukkaina ja toimivina vuodesta toiseen.

Kuvat: Futonnetti.fi, kollaasi Hannamari Rahkonen

Postaus tehty yhteistyössä Futonnetin kanssa.

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jutta Ruonansuu
Jutta Ruonansuu
9 years sitten

Mulla kesti aikoinaan vähän aikaa, että totuin futoniin. Se tuntui aluksi kovalta mutta hyvä nukkumisasento löytyi aika nopeasti. Meilläkin on tuo villapetauspatja, joka tuntuu kesällä viileältä ja talvella ihanan lempeän lämpimältä. Patja on comfort-mallia. Ollaan oltu todella tyytyväisiä! Uusi sänkyrunko saapunee huomenna, odotamme sitä innolla… Futon on maailman paras sänky, ei pääse mihinkään. 🙂

Tiina
Tiina
9 years sitten

Nukun traditional- mallisella futonilla, ja koska sängyn runko oli jotenkin vaikea asia, päädyin hankkimaan 140cm leveän futonin alle tatamimatot, 2kpl 140 x 70cm. Selkäni rakastaa tätä jämäkkää nukkumapaikkaa!

K
K
9 years sitten

Hei! Näitä Futon -juttuja on ollut mielenkiintoista lukea, itse harkitsen tällä hetkellä Ikean lateksipatjan vaihtamista Futon -patjaan. Oletko yrittänyt neuvotella Futonnetin kanssa alennuskoodia lukijoillesi? Nämä mainospostukset ovat ihan ok silloin, kun niistä hyötyvät itse kirjoittajan lisäksi myös lukijat jollain tavoin. Varmasti tuollainen alennusjuttu ohjaisi myös futoneista innostuneet lukijasi nimenomaan Futonnetin asiakkaiksi.

HK
HK
8 years sitten

Ekomat patjojen “luonnonkumissa” on 70 % synteettistä lateksia ja loput luonnonkumia : )

Melinda
Melinda
5 years sitten

Juurikin näin, tosin itse sain tiedon että vain 20% lateksista on luonnonkumia ja 80% synteettisesti valmistettua eli kaukana luonnonmateriaalista.

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.