Lifestyle

Kaikki futonista, osa 1: Alkuperä

05.08.2013, Hannamari Rahkonen

Iloisena ilmoitan, että tänään alkaa Yellow moodin ensimmäinen juttusarja erittäin mielenkiintoisesta aiheesta. Nukkuminen sekä luonnolliset materiaalit ovat lähellä sydäntäni, joten halusin jakaa tästä tietoutta eteenpäin ja niinpä tulemme keskittymään yhteensä viidessä eri postauksessa futonsängyn eri puoliin. Pureudumme postauksissa aitoihin luonnonmateriaaleihin, erilaisiin patja-, ja runkomalleihin, pohdimme luonnollisen nukkumisasennon merkitystä ja lisäksi saamme tietää, miten futonia sekä luonnollisista materiaaleista valmistettuja petivaatteita hoidetaan oikeaoppisesti. Asiantuntijoina postauksissa toimivat oululaisen Futonnetti.fi-yrityksen omistajat Mervi ja Olli Korhonen, joilla on vuosien kokemus futonsängyistä, niiden ominaisuuksista sekä sopivuudesta erilaisille ihmisille. Sisustusta rakastavana ihmisenä en voi myöskään olla mainitsematta ihanan pelkistettyjen futonsänkyjen esteettistä seikkaa, sillä sänkykalusteethan liittyvät myös olennaisesti kodin sisustukseen sekä tunnelmaan.

Postaussarjan ensimmäinen osassa kurkistetaan Futonnetin patjojen sekä sänkyrunkojen alkuperään sekä hieman myös materiaaleihin. Toisessa osassa selvitetään millaisia ominaisuuksia futonpatjoissa käytetyissä materiaaleissa on ja miten valita juuri itselle sopiva futon. Kolmas osa pureutuu puolestaan futonin sekä petivaatteiden oikeaoppiseen hoitamiseen, jotta ne pysyisivät laadukkaina ja toimivina vuodesta toiseen. Neljännessä postauksessa selvitämme Futonnetin valikoimissa olevien petivaatteiden alkuperää, materiaaleja sekä niiden ominaisuuksia ja viidennessä osassa kerromme mieheni kanssa omista kokemuksistamme futonsängyn omistajina. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Ravinnon ja liikkumisen ohella nukkuminen on yksi elämän tärkeimmistä hyvinvoinnin pilareista. Huonosti nukuttu yö voi tuntua elimistössä ja näkyä arjen askareissamme muun muassa keskittymiskyvyn puutteena, lihaskolotuksina sekä hitaana suoriutumisena aivan tavallisissa arjen askareissa. Sen sijaan luonnollisessa asennossa sikeästi nukuttu yö puolestaan antaa puhtia vaativimpiinkin päiviin ja auttaa jaksamaan hektisen arjen käänteissä. Jokainen voi varmasti allekirjoittaa sen miten positiiviset vaikutukset hyvin nukutulla yöllä onkaan seuraavan päivän vireystilaan!

Keskimääräisesti me ihmiset vietämme sängyn uumenissa noin kahdeksan tuntia yössä. Tämä tekee vuositasolla yhteensä 2920 tuntia. Kun nämä tunnit summaa kuukausiksi, paljastuu, että vietämme miltei neljä kuukautta koko vuodesta pelkästään sängyssä. Toivottavaa tietysti on, että saamme nukutuksi kaiken sängyssä viettämämme ajan emmekä joutuisi pyörimään unettomana useita tunteja. Onnistuneiden tai epäonnistuneiden unien lisäksi tulemme harvoin miettineeksi sitä, miten suuri vaikutus sängyllä on terveyteemme. On  tärkeää kiinnittää huomiota oikeanlaisen sängyn valintaan, mikäli tavoitteena on olla päivästä toiseen hyvin levännyt ja sitä myöten myös energinen.

Mielikuva futonpatjasta saattaa olla jokin ohut sekä kova patja, jolla on epämiellyttävä nukkua. Tuon mielikuvan voivat kuitenkin kumota kaikki ne, jotka ovat käyneet kokeilemassa erilaisia futonpatjoja henkilökohtaisesti. Nykyään on saatavilla erilaisten pehmoisuusluokkien futonpatjoja, joissa ei mukavuuden lisäksi ole kuitenkaan tingitty oikeasta nukkumisasennosta.

Kävimme testaamassa paikan päällä meille sopivaa patjaa ja päädyimme Comfort-malliin, jonka paksuus on 17 cm ja jossa on täytteenä puuvillaa, kookoksen kuitua sekä luonnonkumia. Yksi iso yllätys meille oli se, että futonpatjojen hinnat eivät ole mitään huomaavia, kun otetaan huomioon futonin luonnollisuus, jäljitettävyys, terveellisyys sekä ulkonäkö.

Futonnetin patjat valmistetaan Puolassa Ekomat- perheyrityksessä, joka on toiminut alalla vuodesta 1994 alkaen. Heillä on miltei 20 vuoden kokemus sekä pitkät perinteet futonpatjojen valmistuksessa. Patjat valmistetaan käsityönä ja raaka-aineina käytetään vain aitoja materiaaleja, kuten kookosta, villaa, puuvillaa, luonnonkumia ja hevosenjouhia. Juuri näiden luonnollisten materiaalien käyttö herätti myös meidän ensikiinnostuksemme futonpatjoihin.

Näillä aiemmassa kappaleessa mainituilla luonnollisilla materiaaleilla on kaikilla omat perusominaisuutensa, joiden vuoksi niitä käytetään futonpatjoissa. Ekomatin futonpatjojen kookos ja luonnonkumi ovat luonnollisesti peräisin kaukoidästä, sillä niitä ei muualla oikein voida kasvattaa. Sen sijaan puuvilla, villa sekä hevosenjouhi tulevat hieman lähempää, eli Euroopasta. Erityismaininnan ansaitsee myös, se että raaka-aineissa ei käytetä mitään kemikaaleja, vaan kaikki ovat puhtaita luonnontuotteita ja lisäksi materiaalit tuotetaan siten, että materiaalien valmistajat saavat asianmukaisen korvauksen. Palaamme näiden materiaalien ominaisuuksiin tarkemmin seuraavassa postaussarjan osassa.

Futonpatjoille käytetään yleensä aina ritiläpohjaista sängynrunkoa tai tatamia, jotta luonnonmateriaaleista valmistettu futonpatja pääsee hengittämään. Sänkyrunkoa mietittäessä kannattaa kiinnittää huomiota ennen kaikkea rungon valmistusmateriaaleihin. Vaikka itse rungolla ei olekaan niin suurta vaikutusta nukkumisasentoon kuin oikein valitulla futonpatjalla, ovat itse materiaalit sekä niiden alkuperä merkittäviä ekologisuuden kannalta. Huomionarvoista Futonnetin runkovalikoiman suhteen on kuitenkin se, että kaikki sängynrungot ovat pohjoismaista FSC-sertifioitua mäntyä. Voimme ottaa esimerkiksi sen, että minä ja mieheni valitsimme sängynrungoksemme tummanruskean Bedrock-mallin, joka on 100 % massiivimäntyä ja jossa oli FSC-merkki. Mitä tuo merkki sitten tarkoittaa käytännössä?

Kyseessä on järjestö nimeltä Forest Stewardship Council, joka lyhennetään valmiisiin tuotteisiin lyhenteellä FSC. Mikäli jollakin ostamallasi puutuotteella on FSC- merkki, kertoo se sinulle sen että on tuote valmistettu puusta, jonka alkuperä on tarkasti jäljitettävissä ja joka tulee vastuullisesti hoidetusta metsästä. FSC-järjestö perustettiin vuonna 1993 ja sen tausta-ajatuksena on alunperinkin ollut huoli metsien ja metsäluonnon häviämisestä.

Järjestön tavoitteena on se, että jokaisessa maassa sovellettaisiin kansainvälisten vaatimusten mukaisia metsänhoidon FSC-standardeja. FSC:n periaatteissa määritellään yleiset ekologiset, sosiaaliset ja taloudelliset tunnukset, joita voidaan soveltaa trooppisen, lauhkean sekä boreaalisten alueiden sertifioinnissa. Tämä jaottelu onkin järkevää, sillä eihän eri puolilla maailmaa sijaitsevilla kasvillisuusvyöhykkeillä voi olla täysin samanlaisia olosuhteita. Esimerkiksi Suomen WWF pitää FSF-järjestelmää ekologisimpana sertifiointijärjestelmänä mitä tulee puualan sertifiointeihin. FSC-merkkiä voi tämän ja monien muiden syiden vuoksi pitää puolueettomana laatutakuuna luonnonmukaisesta metsänhoidosta.

Futonnetin valikoimista löytyvät sängynrungot valmistetaan pääosin Tanskassa ja Virossa, joten kysymys ei myöskään ole mistään halpatyömaissa epäeettisesti halvalla valmistetuista rungoista, kuten monilla jättimäisillä sisustusalan yrityksillä usein on.

Heräsikö teillä kysymyksiä futonpatjojen tai sängynrunkojen alkuperästä? Mikäli heräsi, voit esittää kysymyksesi kommenttiboksissa ja minä huolehdin, että saatte vastauksia Futonnetin asiantuntijoilta Merviltä ja Ollilta.

Sarjan toinen postaus julkaistaan viikon kuluttua.

Kaikki kuvat: Futonnetti.fi

Postaus tehty yhteistyössä Futonnetin kanssa.

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
22 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
unta kaipaava
unta kaipaava
9 years sitten

Hei! Mielenkiintoinen aihe! Odotan innolla raporttia kokemuksistanne. Asia joka minua askarruttaa on miten kaksi suhteellisen eripainoista voi jakaa parifutonin? tällä hetkellä asia ratkaistu kahdella patjalla ja yhteisellä petarilla. Toinen asia: miten runkojen maalien/lakkojen luonnollisuus on hoidettu? terveisin unta kaipaava

Jutta
Jutta
9 years sitten

Meillä on myös comfort-malli ja tällä viikolla saapuu myös tuo toiseksi alimmassa kuvassa oleva rock-o runko. Villapetauspatja on luksusta sekä kesällä että talvella, en vaihtaisi futonia ominaisuuksineen enää mihinkään muuhun sänkuun. Ja – Futonnetin palvelu on kyllä ihan omaa luokkaansa! Olen asioinut siellä jo vuosia ja vieläkin tilaan sieltä Helsinkiin asti vaikka lähempääkin saisi. Se on yksi niistä yrityksistä jolle tekee mieli olla uskollinen, kun on saanut niin ihanaa palvelua jo pitkän aikaa.

Johanna
Johanna
9 years sitten

Hei! Meillä on aiemmin ollut vuosia futon patjoja ja oltiin niihin tyytyväisiä. Uuden patjan hankinta koitti ja tilasimme eräältä toimittajalta (ei ollut Futonnet) myös puolalaisen perheyrityksen patjan. Patja oli edullinen ja tarjouksessa. Haju oli kuitenkin niin tyrmäävä että jouduimme luopumaan siitä, rahoja emme saaneet tai kehdanneet vaatia takaisin, olimme vain tyytyväisiä että hajupommi lähti pois kodistamme. Myyjä kyllä haki sen pois.Tuulettelimme patjaa ahkerasti, mutta siitä ei ollut hyötyä. Haju muistutti jotenkin rikkiä ja kumia, siitä on nyt 3 vuotta aikaa ja nukumme nyt Ikean halpispatjoilla. Jos joskus vielä Futon, niin käyn liikkeessä haistamassa patjan. Toivottavsti en pilannut teidän iloanne, halusin… Lue lisää..

Anna
Anna
9 years sitten

Heippa, Minulla on ollut juuri samaisesta kaupasta ostettu 140cm leveä sama patja. Nukuin siinä molemmilla puolilla ja kääntelin säännöllisesti, mutta patja painui keskeltä kuopalle aivan parin viikon kuluessa, ja aiheutti niin pahat selkäkivut, että lopulta muutaman kuukauden jälkeen piti soittaa kierrätyskeskus hakemaan patja pois. Äitini oli aikonut hankkia samanlaisen patjan, mutta kokeiltuaan nukkumista minun patjallani luopui heti ajatuksesta. Patjan päällä oli samasta kaupasta ostettu petari. Tosi harmillinen oli tämä kokemus niin omalle kukkarolle kuin siksi että olisin halunnut suosia luonnonmukaista ja eettistä vaihtoehtoa..

Elina
Elina
9 years sitten

Heippa! Pari vuotta sitten minulla ja avomiehelläni oli hankinta listalla ensimmäinen yhteinen sänky. Itselleni oli selvää, että sängyn täytyy olla niin luonnollinen kuin vaan. Googletin futoneita ja ihastuin heti niiden luonnollisiuteen. Koitti päivä, kun menimme kokeilemaan liikkeeseen. Mieheni joka tykkää kovasta sängystä ja nukkuu mahallaan totesi patjan ihan järkyttävän kovaksi. Minä tykkään nukkua selälläni, en voinut harkitakkaan. Pettymys oli kova… Sitten aloin etsiä runkosängyistä sopivaa vaihtoehtoa.. Ja ruotsalaisten valmistamana se löytyi, juurikin pitkälle samoilla materiaaleilla: hevosenjouhia, puuvillaa EI mitään keinotekoisia materiaaleja: Hästens <3 miehelle oma puolisko kova ja mulle pehmee.. Yhteinen hevosenjouhipetari. Tuosta lähtien olen nukkunut omassa "Hepassa" todella hyvin,… Lue lisää..

Hosuli
Hosuli
9 years sitten

Meillä on juuri tuo sama comfort-malli ja ekan kuvan Japan-runko. (Pari vuotta sitten kirjoitettu postaus löytyy täältä: http://hosuli.blogspot.fi/2011/10/futon-hehkutusta.html) Jännää, miten erilaisia kokemuksia ihmisillä on futoneista. Kannattaa tosiaan kokeilla useita malleja, koska kaikki eivät todellakaan ole kovia. Hyvinkin pehmeitä versioita on markkinoilla. Meidän ostamamme sänky on ollut loistava. Patja ei ole mennyt ollenkaan kuopalle, vaikkemme ole muistaneet kääntää sitä aivan jokaisen lakanoitten vaihdon yhteydessä.

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
9 years sitten

Saat vastauksia ensi viikon juttusarjan toisessa osassa 🙂

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
9 years sitten

Futonin ominaisuudet varsinkin kesäaikaan ovat ihan omaa luokkaansa! Olemme myös olleet todella tyytyväisiä Futonnetin palveluun, lisäksi on mahtavaa, että täällä pohjoisessakin on tällaisia spesifejä yrityksiä.

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
9 years sitten

Kuulostaa todella epäilyttävälle. Sinuna olisin kyllä reklamoinut, koska eihän tuollainen ole mistään kotoisin. Oma ihana patjamme ei haise millekään ja voin kyllä sanoa, että Futonnetin valikoimista ei löydy varmastikaan yhtään haisevaa patjaa. Mervi ja Olli ovat käyneet tehtaalla Puolassa paikan päällä ja tietävät tarkasti mistä patjat ovat peräisin ja mitä niihin käytetään.

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
9 years sitten

Oliko sinulla myös futonpatjalle tarkoitettu oikeanlainen sängynrunko? Meillä on ollut patja käytössä kohta kaksi kuukautta eikä minkäänlaisia kuoppia. Itse asiassa en ymmärrä miten sellaista voisi edes tulla, kun runko on oikeanlainen ja patja yhtenäinen?

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
9 years sitten

Mukava, että löysitte teille sopivan sängyn. Futonia valittaessa kannattaa aina ottaa huomioon myös se, että jos on nukkunut kovin erilaisella patjalla ennen niin futonpatjaan tottumisessa voi mennä jonkin aikaa. Joillakin ihmisillä futon tuntuu hyvältä heti, joillakin se vie pari viikkoa tai enemmän, kun keho totuttelee uuteen, luonnollisempaan nukkumisasentoon.

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
9 years sitten

Comfort on ollut meillekin todella mieluisa patja. Olen kanssasi erittäin samoilla linjoilla siitä, että erilaisia patjoja olisi hyvä kokeilla.

Anna
Anna
9 years sitten

Kyllä, ostin sieltä koko paketin, sängyn rungon ja sälepohjan. Olen vieläpä aika pienikokoinen n.50-kiloinen, ja oli aika ihmeellistä miten patjan materiaali painui muutamien öiden jälkeen kasaan painoni alla sängyn keskikohdasta. Mutta hyvä, että joillakin on hyviä kokemuksia patjasta kun se oli minulle niin suuri pettymys..

Anna_Ka
Anna_Ka
9 years sitten

Täälläkin oikein tyytyväisiä futonin omistajia 🙂 Tällä hetkellä vielä käytössä lähes jo 10 vuotta vanha traditional-patja ja Mojo-sänky. Tilaukseen lähti nyt uusi patja, petari ja Bedrock-sänky myöskin, innolla lähetystä odotten. Futonnetin palvelu on kyllä hyvää ja luotettavaa. Tämä postaussarja tulikin mukavaan saumaan, kun uuden futonin hankinta on ajankohtaista 🙂

Anni
Anni
9 years sitten

Meillä on ollut futon tatameilla ja Zen-sängyllä käytössä vuosia. Patja on melko kova ja todella hyvä nukkua, muistaakseni puuvilla+kookos-täyte. Puuvillainen petauspatja on ihan ehdoton hikoilun ja puhtaanapidon kannalta. Petari myös pehmentää kovaa patjaa sopivasti. Ei tule selkäkipuja enää nukkumisesta.

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
9 years sitten

Onpa kiva kuulla, että ajoitus osui hankintanne kanssa yksiin. Pidän myös kovasti Futonnetin palvelusta, sillä se on todella mutkatonta, avointa sekä nopeaa toimitusten suhteen. Onnea uudelle futonsängylle!

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
9 years sitten

Olen huomannut saman asian puuvillasta, on uskomatonta miten kesäkuumallakaan ei ole ollut silti hiostava nukkua! 🙂

Mervi Korhonen
Mervi Korhonen
9 years sitten

Jos kaksi eri painoista haluaa jakaa futonin, kannattaa valita malli, joka on mahdollisimman lähellä molempien mieltymystä. Esimerkiksi Comfort on juuri ollut patja, joka sopii hyvin monenlaiseen makuun. Runkojen lakkaus tehdään sertifioiduilla vesiohenteisilla lakoilla.

Mervi Korhonen
Mervi Korhonen
9 years sitten

Mukavaa kuulla tyytyväisen futonistin kommentteja. Hyviä unia vaan jatkossakin!

Mervi Korhonen
Mervi Korhonen
9 years sitten

Futon tuoksuu uutena hyvälle puuvillalle, joka kuitenkin haihtuu ajan myötä. Jos futonpatja haisee pahalle, siinä täytyy olla jokin vika. Kannattaa ehdottomasti olla yhteydessä myyjään asian selvittämiseksi. Valmistajia on useita ja jossakin valmistus- tai kuljetusvaiheessa saattaa sattua jokin virhe.

Mervi Korhonen
Mervi Korhonen
9 years sitten

Futon painuu ja jämäköityy ikääntyessään, mutta se ei ole vika, vaan ominaisuus. Koska futonissa ei ole jousta, joka nostaisi painuneen puuvillan ylöspäin, patjaan tulee painauma siihen kohtaan, missä siinä nukutaan. Tätä painumista voi estää patjan säännöllisellä nurinpäin kääntämisellä, esim. 1-2 viikon välein. Joskus saattaa olla niin, että täyte on epätasainen. Se ilmenee kyllä heti uutena. Siitä kannattaa olla yhteydessä myyjään. Myös futonia valitessa kannattaa ottaa huomioon se, että futon jämäköityy ikääntyessään ja valita vähän pehmeämpi malli.

Katri
Katri
2 years sitten

Meillä myös futon painunut kuopalle. Patjan kääntely on ikävää hommaa, koska 160cm leveä painaa varmaan 20kg. Kääntely vuoksi on molemmissa puolissa kuopat. Sinänsä mukava nukkua, vaikkakaan tuon kuopan vuoksi en voi suositella enkä aio uutta ostaa.

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.