Kolumnit

Vastustamatonta pehmeyttä

22.08.2012, Gloria Salo

Mitä näet, kun näet elinvoimaisen muodokkaan naisen?

Pitkän aikaa minä näin syyn helpotukseen. Muodokkaan naisen kohtaaminen kertoi minulle, etten ole ainoa, jolla on vaikeuksia saavuttaa ihanteelliset mitat. Aloitin laihduttamisen reilusti alaikäisenä. Samalla aloitin myös salilla käymisen, lenkit metsässä ja keskiyön vatsalihastreenit. Kaikista ponnisteluistani huolimatta olin aina mielestäni liian pullea, lihaksistani ei koskaan tullut tarpeeksi kiinteät, eikä mikään mitä kukaan minulle sanoi, saanut uskomaan, että kehoni olisi ollut aidosti kaunis. Armoton itsekritiikki jatkui siihen päivään asti, kunnes tapasin ensimmäisen henkisen opettajani. Hän kertoi minulle rakastavasti mutta tiukasti, että jos haluan kehittyä, minun on saatava lisää kiloja. Hän totesi ettei kehoni ilman runsasta elinvoimaa voi toimia ihanteellisena työkaluna valitsemallani henkisellä polulla.

Olemme jo kyllästyneet kauhistelemaan länsimaisen maailmamme laihaa naisihannetta ja harmittelemaan sitä mahdotonta tavoitetta ja muottia, johon jokainen nainen julkisesti tai salaa yrittää itseänsä pusertaa. Tiedämme jo, ettei tuo ihanne ole terve. Tiedämme, ettei meidän tarvitse näännyttää itseämme ollaksemme rakastettuja ja hyväksyttyjä. Tiedämme myös, että kauneus on katsojan silmissä. Omat silmämme tuntuvat kuitenkin kertovan meille piinavaa viestiä. Kehomme ei koskaan ole aivan sellainen kuin sen tahtoisimme olevan.

Tyytymättömyys ei katoa dieeteillä, raakaravinnolla, urheilulla, eikä edes hyväksyvällä miesystävällä. Alitajuntamme sopukoihin on painunut syvälle ajatus siitä, että kaunis nainen on hoikka. Laihuuden koetaan kielivän paitsi kauneudesta, myös itsehallinnasta ja itsekurista. Elämme ajassa, jossa materiaalinen yltäkylläisyys ei ole rikkaiden etuoikeus eikä vaurauden seurauksena kertynyt elintasopyöreyskään käy enää statussymbolista. Nyt palvomme menestystä. Laihuus tulkitaan merkiksi siitä, että hallitsemme halumme ja saavutamme päämäärämme.

Tulemme harvoin ajatelleeksi, että laiha nainen elää puutteen tilassa. Laiha keho viestittää helpommin myös pelkoa ja hätää. Pienikokoisena elämme kädestä suuhun ja keholliset resurssimme ovat vähissä. Turvattomuuden tunne voi lisääntyä kun kilot karisevat – siitä huolimatta, että nautimme hoikistumisesta. Kun keho on pieni ja heiveröinen, olemme myös herkemmin tunteidemme armoilla. Kiidämme emotionaalisella vuoristoradalla, kun kehomme ei pidä meitä vakaasti maan pinnalla. Kun kehon voima ja runsaus lisääntyvät, tunteetkin myös tasapainottuvat. Lihavien kerrotaan olevan leppoisia. Sanonnassa voi olla jotain perää. Harmoninen runsaus on vahvaa fyysistä läsnäoloa.

Pienikokoinen nainen, joka on emotionaalisesti heilahteleva ja itseensä tyytymätön, on helpommin kontrolloitavissa niin yhteiskunnallisesti kuin parisuhteessa. Heiveröisen naisen rinnalla maskuliinisuudestaan epävarman miehen on helpompi kokea olevansa mies. Mitä naisellisempi nainen on, sitä maskuliinisempi täytyy myös miehen olla, jos hän haluaa olla naiselleen ihanteellinen puoliso. Maskuliinisuus ei kuitenkaan ole machoilua tai väkipakolla hallintaa. Harmoninen maskuliinisuus on vakaata tietoisuutta, voimaa ja läsnäoloa, jonka rinnalla kupliva naiseus voi vapaasti tanssia ja itseään ilmaista. Tasapainoinen maskuliinisuus on nykypäivänä harvinaisuus ja runsas naisellisuus on monelle miehelle pelottavaa. Helpompaa on piilottaa se hunnun alle, tai antaa naisten kuihduttaa naisellisuutensa olemattomiin.

Runsaus on runsautta niin materiaalisesti kuin kehollisesti. Elämästä voi ja tuleekin nauttia. Naiseus on myös naisellisia muotoja, pehmeyttä, rentoutumista, täyteläisyyttä, avoimuutta ja itsensä hyväksymistä. Syvään pinttyneet kauneusihanteet ovat hallitsevia, mutta muutettavissa. Omassa kehossa, oman pääkopan sisällä.

Nykyisin en enää rehellisesti pidä muotitalojen alusvaatemalleja ihanteenani, minusta tytöt niissä näyttävät nälkäisiltä ja heikoilta. En aivan enää muista miksi kymmenen vuotta elämästäni ajattelin, että kehoni laihana olisi kauniimpi. Olen huomannut, että runsaampana olen onnellisempi, terveempi, sensuaalisempi ja kauniimpi. Uusi kauneusihanne on vallannut alitajuntani sopukat ja syrjäyttänyt aikaisemmat uskomukset. Mitä enemmän näemme ja ihailemme naisellisia muodokkaita naisia ympärillämme, sitä nopeammin näemme ja arvostamme samaa kauneutta myös itsessämme.

Gloria Salo

Gloria on keskittynyt joogan, tantran, psykologian ja erilaisten kehoterapiamuotojen opiskeluun ja työskennellyt sekä kehoterapeuttina että jooga – ja tantraopettajana. Työssään hän pyrkii tietoisuuden ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämiseen ja on erikoistunut erityisesti naisten hyvinvointiin.

avatar
33 Kommentteja
0 Vastauksia kommentteihin
0 Seuraajia
 
Reagoiduin kommentti
Kuumin kommentti
27 Comment authors
Katamay-aaMiesSuviTuikku Recent comment authors
  Ilmoitukset kommenteista  
uusimmat vanhimmat eniten ääniä
Ilmoita
Katja Kokko
Vieras
Katja Kokko

Minulle tuli kolumnin luettuani ensimmäisenä mieleen, että olisi voinut olla hyvä tuoda esiin tämä pointti eri kehotyypeistä esimerkiksi juuri ayurvedan kautta. Muuten voi tulla väärinkäsityksiä luonnostaan pienille ja siroille vata-tyypeille, jotka ovat yhtä naisellisia ja kauniita kuin pitta ja kaphakin. Itse olen vata-pitta tyyppiä ja ollut aina luonnostaan suhteellisen hoikka ja erittäin tyytyväinen kehooni juuri näin.

Milla
Vieras
Milla

Syömishäiriötutkijana voisin tarjota keskusteluun tieteen näkökulmaa. Kehon painon ja pituuden suhdetta arvioimaan on kehitetty painoindeksi, BMI (paino jaettuna pituuden neliöllä metreissä), jolle WHO on määritellyt tietyt raja-arvot. Naisilla alipainoisuus määritellään BMI <18.5 kg/m², normaalipainoisuus 18.5-24.9, ylipaino 25-29.9 ja lihavuus ≥30. Nämä raja-arvot on määritelty aikaa sitten ja ne kaipaavat uudelleen arviointia. Painoindeksillä ja terveydellä on todettu yhteyksiä kymmenissä tutkimuksissa. Painoindeksin yhteys kuolleisuuteen, masennukseen ja elämänlaatuun on ollut U-muotoinen lukuisissa tutkimuksissa (heikompi hyvinvointi painoindeksijakauman kummassakin ääripäässä). Yhteys vaikuttaisi olevan miehillä säännönmukaisempi kuin naisilla. Naisten hyvinvointiin vaikuttavat kovin monet asiat! Kuitenkin naisillakin painon ja hyvinvoinnin välillä on havaittu yhteyksiä, eivätkä tulokset puhu… Lue lisää..

Jaana
Vieras
Jaana

Samoilla linjoilla Marian ja Johannan kanssa. Todella yleistävä, lokeroiva ja strereotypisoiva artikkeli ja aikalailla sitä samaa jankkausta, mitä kaikki tavisnaistenlehdet ovat olleet pulloillaan vuosikymmenet. Ei siis istu Jolien tyyliin, jonka _piti_ olla erilainen. Lisäksi vaikka ilmeisesti oli tarkoitus “hyväksyä” lihavammat ja pyöreämmät naiset, tästä nyt sai sellaisen kuvan, että laihat ovat kaikki kärttyisiä kontrollifriikkejä,jotka ovat saavuttneet laihuutensa vain koska ovat yhteiskunnan naisihanteen vietävissä ja vailla omaa tahtoa. Ja lihavat puolestaan ovat täysin epäonnistuneet siinä laihuudentavoittelussa, ovat laiskoja ja liian mukavuudenhaluisia treenaamaan yökaudet. Jokainen on erilainen, ja kumpikaan, lihavuus tai laihuus ei aina pakosti johdu ihmisen luonteen kurinalaisuudesta tai leväperäisyydestä. On… Lue lisää..

Tiina
Vieras
Tiina

Todella hyvä ja ajatuksia herättävä kirjoitus, joka todella kolahti (painoni vaihtelee 50kg:n molemmin puolin, pituutta himpun verran yli 160 cm). Erityisesti kohta siitä, miten miehet haluavat laihan puolison siksi että hän on helpommin “hallittavissa” on mielestäni kyllä monelta osin totta.

Jutta Ruonansuu
Vieras
Jutta Ruonansuu

Hyvät naiset, kaunis kiitos keskustelusta ja näkemyksistänne, ne ovat tärkeitä! Emme sohisi tietoisesti näihin kaikista intensiivisimpiä tunteita herättäviin teemoihin, ellemme uskoisi, että niistä on tärkeää puhua – silläkin uhalla, että saisimme keskustelunavaajina lokaa niskaamme. Jotta kuitenkin oikaistaisiin puhtaat väärinymmärrykset, haluamme muistuttaa, että kolumnin viesti ei missään nimessä ollut tarkoitus kritisoida luonnostaan hoikkia naisia. Kyse oli sen sijaan kannanotosta tätä aikamme sairaalloista itsekontrollin ja älyttömään mittakaavaan paisunutta laihuuden ihannointia kohtaan – supermalli-ihanne kun ei meidän kenenkään mielestä varmaankaan ole terveellinen ja hyvinvoiva vaikka sitä yleisesti ihaillaankin. Terkoitus oli herätellä meitä yhteisesti pohtimaan, miksi yhteiskunnassamme naisihanne ylipäätään on muotoutunut tällaiseksi, ei hyökätä… Lue lisää..

maria
Vieras
maria

Kaikki laihat naiset eivät todellakaan ole laihoja kauneusihanteen takia. On äärimmäisen pinnallista olettaa niin. Kirjoituksesi ei myöskään mitenkään tuonut esiin haluasi tarjota vaihtoehtoa tälle ihanteelle vaan projisoi oman syömishäiriösi kaikkien hoikkien naisten ongelmaksi ja hyökkää samalla rivien välissä myös kookkaampia naisia kohtaan. Onko tarkoituksesi provosoida aiheesta keskustelua, sillä mikään vaihtoehtoa joka hyväksyisi naisten kehojen luonnolliset erot, kirjoituksesi ei tarjonnut. Syömishäiriö on psyykkinen sairaus jossa kauneusihanne tai lehtikuvat näyttelee vain hyvin pientä, oireellista osaa. Sairastumisen syyt piilevät aivan jossain muualla. En silti kiellä etteiko naistenlehtien laihdutusvinkeillä ja toisten naisten painolle irvailulla olisi merkitystä syömishäiriötä sairastamattomienkin naisten kehonkuvaan ja tyytyväisyyteen. Keinotekoinen kahtiajako… Lue lisää..

Timo Utterström
Vieras
Timo Utterström

Kiitos, Gloria, hienosta keskustelunavauksesta. On upea nähdä täydellinen spektri kommentteja sitä käsittelemään. Suurta ylistystä ja jyrkkää vastustusta. Mielenkiintoisinta tässä tekstissä ja sen synnyttämässä palautteessa minulle on ollut entistä vahvempi huomio siitä, miten pakkomielteisiä me ihmiset olemme kokoon ja painoon nähden. Jos Glorian henkilökohtainen preferenssi massan kautta onnellisuuteen ja terveyteen pyrkivästä elämästä synnyttää ihailua ja vastustusta kauneusihanteiden kontekstissa, minusta se kertoo graafisesti kuinka syvällä tämä paino-obsessio meissä on. Itsekin olen kolmekymppisenä miehenä kerennyt murehtia suurta takamustani jo kaksikymmentä vuotta… Kuten Gloriakin kirjoitti, tiedämme varmasti kaikki, ettei länsimainen naisihanne ole terve. Tiedämme, että kehotyyppejä ei ole kolme vaan seitsemänmiljardia. Tiedämme, ettemme saisi… Lue lisää..

maria
Vieras
maria

Onpa harvinaisen vastenmielinen kirjoitus! Todella surullista että Jolie julkaisee tälläistä roskaa! Naiset ovat eri kokoisia ja eri mallisia, se että vastustaa tarpeetonta laihduttamista ei anna oikeutta tuomita emotionaalisesti heilahteleviksi tai hengisesti heikommiksi luonnollisesti pienikokoisia naisia. Kyseenalaistan vahvasti tämän kehoterapeutin asiantuntemuksen; hän puhuu oman traumansa äänellä. Se että hänellä on ollut ongelma suhtautua omaan muodokkaaseen kehoonsa ja hän on yrittänyt pakottaa sitä muuttumaan ei tarkoita että naiset joilla ei luonnostaa ole muotoja olisivat jotenkin vähemmän naisia kuin muodokkaat naiset.

Johanna
Vieras
Johanna

Olen samaa mieltä kun Maria. Jokainen keho on erilainen ja toiset ovat luonnostaa pienikokoisempia kun toiset. Mitä tulee emotionaaliseen vakauteen, tai vahvuuteen, tuskin se ihmisen ulkonäöstä riippuu, oli henkilö laiha tai lihava. Ylipäätään elämässä pitäisi olla sen verran sisältöä ettei aikaa oman tai muiden ulkonäön vatvomiseen jäisi niin paljon että siitä muodostuu ongelma.

veera
Vieras
veera

Jos Gloria Salo on itse tuossa kuvassa ja on mielestään runsas, niin hänellä on edelleen aikamoisia ongelmia oman kehonkuvansa kanssa.

Gloria Salo
Vieras
Gloria Salo

Hei Maria, kiitos kommentistasi ja mielipiteesi ilmaisusta. Artikkein aihe on kieltämättä hyvin arkaluontoinen. Naisten ruumiita ja niiden muotoja on kritisoitu tarpeettomasti vuosisatoja. Oman kehon hyväksyntä on ensiarvoisen tärkeää 🙂 Artikkelin tarkoitus on tarjota vaihtoehto vallitsevalle tarpeettoman laihalle kauneusihanteelle. Naisten kehojen muodot ovat toki luontaisasti hyvin erilaiset. Emme ole kaikki luotu samasta muotista. Tarkoitus ei ole väittää, että vain yhdenlainen kehon malli tuo onnellisuutta. Ayurvedassa, vanhassa intialaisessa lääketieteessä, tunnetaan kolme luontaista kehotyyppiä: vata, pitta ja kapha. Vata tyyppi on rakenteeltaan pienikokoinen ja hoikka, pitta lihaksikas ja keskikokoinen ja kapha suurikokoinen ja runsas. Luontaisasti pienikokoisesta vata naisesta ei koskaan tule, eikä tarvitse… Lue lisää..

KFP
Vieras
KFP

Minusta on hienoa, että olet tyytyväisempi itseesi nyt kun olet saanut kiloja. GOOD 4 U! Toivottavasti puhuit kuitenkin vain omasta puolestasi, kun kirjoitit tätä juttua. Minusta olisi tärkeää puhua siitä, että kaikenlaiset ja kaiken kokoiset naiset ja ihmiset voivat olla kauniita ja tuntea itsensä kauniiksi. Tässä oli kuitenkin taas yksi niistä lukemattomista jutuista, joissa sanotaan millainen sinun tulisi olla jotta voisit olla jotakin. Eli ihan samaa sarjaa tämä minusta on kuin kaikki ne lukemattomat jutut esimerkiksi siitä miten laiha on kaunista.

Anna
Vieras
Anna

Kiitos, Gloria, hyvästä kirjoituksesta! Minä voin allekirjoittaa kirjoituksesi sanoman. Oma kehosuhteeni historia on ollut turhauttavaa laihuudenkaipuuta, joka onneksi on vaihtunut nyt pehmeyteni hyväksyntään ja hyvän olon tavoitteluun, ja voin sanoa, että olen nyt onnellinen! Toki meitä naisia on monenlaisia, enkä koe, että kirjoituksesi mitenkään määrää ainoaa oikeaa naistyyppiä. Tosiasia kuitenkin on, että kova, hyvin lihaksikas tai kovin laiha vartalo ei monellekaan meistä ole se “luonnonmukaisin”, vaan naisen kehon toimintaan liittyy tietty pehmeys ja tietynlainen kehon koostumus. On mielenkiintoista, että kirjoituksesi herättää heti kiukkuista vastarintaa: näen että meihin on tosiaan istutettu näkemys, että hallitsemalla kehoamme ja tavoittelemalla laihuutta olemme samalla elämämme… Lue lisää..

Veera
Vieras
Veera

Valitettavan lapsellinen juttu, meni arvostus, sekä kirjoittajaa että julkaisijaa kohtaan. Noh, virheitä sattuu kaikille. Toivottavasti em harrastavat vähän itsetutkiskelua ja miksi ja mitä oikeastaan ovat halunneet ilmaista jutulla. Ihan loppuun asti mietitty se ei kaiketi ole ollut. Syvällisempää ja objektiivisempaa otetta asioihin kiitos, mikäli meinaatte asiantuntijoita olla.

Katja Kokko
Vieras
Katja Kokko

Minusta on hienoa oivaltaa oman kehonsa kauneutta sellaisenaan, kuten kolumnin kirjoittaja on tehnyt. On rohkeaa kertoa oivalluksestaan ääneen, sillä ehkä se voi auttaa hänen kanssasisariaan. Kirjoittaja on yhtä inhimillinen ja autenttinen olento, kuin me kaikki muutkin, ei yhtään parempi tai täydellisempi eikä tarkoitus olekaan, että kaikkien tulisi allekirjoittaa hänen mielipiteensä. Minusta ei ole virhe antaa tilaa tämmöiselle mielipiteelle, vaikka sen kaikki kohdat eivät edustaisikaan omaa henkilökohtaista mielipidettäni. Joliessa on tilaa kaikenlaisille naisille sekä erilaisille näkemyksille, sillä emme mitenkään mahdu kaikki samaan muottiin. Kommentointi artikkeleihin sekä kolumneihin niin puolesta että vastaan on sallittua. Itse toivon, että Joliessa voidaan keskustella asioista.

maria
Vieras
maria

Väärinkäsitykset eivät johdu lukijoista vaan siitä miten juttu on kirjoitettu, se on naisia esineellistävä ja loukkaava. Sen sijaan että se tarjoaisi vaihtoehtoista kauneusihannetta joka on salliva kaikentyyppisille kehoille, se hyökkää sekä laihoja että kurvikkaampia naisia kohtaan. Suurin osa valokuvamalleista on geneettisesti laihoja naisia, ei naisia jotka olisivat erittäin kurvikkaita ilman suurta pyrkimystä pysytellä laihoina. Ongelma ei saa olla näiden ihmisten olemassa olo sinällään vaan yliedustus mainoskuvastossa. Jokainen näistä mainoskuvien naisista on oikea elävä ja tunteva ihminen jonka esineellistäminen ja latistaminen heikoksi nälkäiseksi ei ole pyrkimys muuttaa vallitsevaa kauneusihannetta vaan henkistä väkivaltaa. Joliella on mahtava mahdollisuus tarjota sallivaa kunnioitukseen perustuvaa kaikkia… Lue lisää..

Irene
Vieras
Irene

Kyllä, on usein hyvä että asioista puhutaan. On hienoa, että hyväksyntää ja ymmärrystä vaalitaan sekä levitetään. Mutta miksi, oi miksi kaventaa naisihanne nyt vastakkaiseen suuntaan? Artikkeli oli suorastaan ylistyslaulu lihavuuden paremmuudelle. Ikäänkuin oltaisiin alleviivattu runsaiden naisten paremmuutta hoikkiin nähden. Kuinka paljon lihavia eläimiä näkyy luonnossa? Olisivatko nekin onnellisempia ja juurtuneempia maailmaan runsaampina? Henkinen tasapaino ei loppujen lopuksi ole millään tavalla sidottu muotoon, se on siitä vapaa.

veera
Vieras
veera

Käynpä läpi otteiden kanssa, kun kaikki eivät selvästikään näe tässä tekstissä mitään ihmeellistä. “harmittelemaan sitä mahdotonta tavoitetta ja muottia, johon jokainen nainen julkisesti tai salaa yrittää itseänsä pusertaa.” Ei, kyllä meissä on paljon myös ihan luontaisesti laihoja, jotka eivät koskaan ole yrittäneet pusertaa itseään yhtään mihinkään. Tämä on ilmeisen vaikea monen ymmärtää. “Tulemme harvoin ajatelleeksi, että laiha nainen elää puutteen tilassa. Laiha keho viestittää helpommin myös pelkoa ja hätää.” Enpä tosiaan ole koskaan tullut ajatelleeksi tällaista. Saatika tällaista: “Turvattomuuden tunne voi lisääntyä kun kilot karisevat – siitä huolimatta, että nautimme hoikistumisesta. Kun keho on pieni ja heiveröinen, olemme myös herkemmin… Lue lisää..

Keijukainen
Vieras
Keijukainen

Komppaan täysin. Itse olen luonnostani hyvin hoikka ja pikkuruinen ja kun lihoin pari vuotta sitten “normaalipainoiseksi”, oloni oli todella tukkoinen ja kömpelö eikä ulkokuoreni näyttänyt terveeltä, pikemminkin turvonneelta ja epäluonnolliselta. Koin myös tunne-elämäni olevan epätasapainoisempaa silloin. Kun lopetin itseni pakottamisen “normaalipainoisen” ja “naisellisen” naisen muottiin ja palasin itselleni mieluisaan ateriarytmiin, painoni tippui takaisin luonnollisiin lukemiinsa ja oloni kirkastui kaikin tavoin. Minun ei ole tarkoitus näyttää Marilyn Monroelta, vaan minulta, ja olen valtavan kaunis, ihana ja onnellinen tälläisenä keijukaisena! Enää en ahdistu artikkelin tapaisista kirjoituksista, jotka epäsuorasti tuomitsevat laihat naiset ja tuputtavat käsitystä, jonka mukaan laiha nainen ei olisi luonnollinen vaan… Lue lisää..

Gloria Salo
Vieras
Gloria Salo

Kiitos kaikille lukijoille osallistumisestanne keskusteluun. Kaikki palaute on tervetullutta, myös kriittinen sellainen. On ollut itselle herättävää huomata miten erilailla eri ihmiset tekstin lukevat ja tulkitsevat. Oikeanlaista tulkintaa tuskin on olemassakaan. Näin ihan aluksi haluaisin pyytää anteeksi sitä, että osa ihmisistä on selvästi pahoittanut mielensä artikkelin vuoksi. Se ei ole missään vaiheessa ollut tekstin tarkoitus. Tarkoitus on kritisoida vallalla olevaa sairaalloista naiskauneusihanetta ja tuoda omakohtaisen kokemuksen kautta esille ne hyvät puolet mitä elinvoimainen keho tuo tullessaan. Elinvoima ilmenee toki eri kehoissa erilailla. Tarkoitus ei ikinä ole kritisoida, tuomita, haukkua tai hyökätä laihaa kehotyyppiä vastaan tai sanoa että lihavuus on laihuutta parempi… Lue lisää..

jenna
Vieras
jenna

Jutta Ruonansuu, puit ajatuksesi hienosti sanoiksi. Kirjoittajakin olisi voinut täsmentää, ettei tarkoita kritisoida luonnostaan hoikkia naisia. Kolumnista saa helposti sellaisen käsityksen, että kirjoittaja pitää kaikkia hoikkia/laihoja naisia jotenkin heikkoina, heiveröisinä ja onnettomina. Luonnostaan hoikat/laihatkin kuulevat paljon arvosteluja vartalostaan. Pyöreämmän naisenvartalon ja erilaisten kauneusihanteiden puolesta kampanjointi on hyvä asia, mutta se ei saisi tapahtua hoikkia/laihoja naisia haukkumalla ja arvostelemalla. Jos pyöreä on kaunis, se ei tarkoita että laiha olisi ruma, heikko tai muutenkaan huonompi. Eikö tähän maailmaan voisi mahtua kaikenkokoisia naisia? eikö voitaisi kampanjoida sen puolesta, että jokainen nainen on kaunis, seksikäs ja upea omana itsenään riippumatta ruumiinrakenteesta, kiloista, vartalonmallista tai… Lue lisää..

ihmettelee
Vieras
ihmettelee

Hyvin kapealta tuntuu kirjoittajan näkemys tästä naiseuden olemuksesta. Kuvan perusteella kirjoittajan kuvaama “runsasmuotoisuus” on enemmänkin hoikkaa…”Täydellinen ja kaunis” nainen perustelee kai enemmän itselleen kehonsa “runsaita” muotoja kuin näkee asiaa laajemmassa perspektiivissä. Naisellisuus ei todellakaan ole kehosta riippuvaista. Tästä tuli myös sellainen olo, että kirjoittaja edelleen toteuttaa kehossaan jonkin ulkopuolisen instanssin kehoihannetta. Median laihuusihanne on vaihtunut henkisen opettajan naisihanteeseen. Toiset naiset ovat lihaksikkaita ja hoikkia luonnostaan, vaikka eivät treenaisikaan keskellä yötä ja riuduttaisi itseään syömättömyydellä, toiset taas ovat jatkuvasti yli painoindeksien, urheilusta huolimatta,mutta yhtä kaikki silti täysin tyytyväisiä itseensä ja naisellisia. Ihmiset ovat kaikki uniikkeja, täydellisiä sellaisina kuin ovat. Jokaiselle naiselle… Lue lisää..

Aada
Vieras
Aada

TÄY-SIN samaa mieltä “ihmettelee”-nimimerkin kanssa. Kauniisti kirjoitettu! Tällaisia ajatuksia toivoisi näkevän lisää myös Jolien kolumneissa.

Katja
Vieras
Katja

Olen samaa mieltä sekä Glorian että kommentoijien kanssa siinä, että on väärin laittaa naisia mihinkään muottiin. Aivan mahtavaa, että Joliessa heräsi tällainen keskustelu, johon halusinkin tuoda pari näkökulmaa. Aivan samoin, kuin Gloria sanoo, että pieni ja heiveröinen nainen saattaa vaikuttaa olevan ikään kuin helpommin hallittavissa, niin väittäisin, että rehevä nainenkin on helppo pitää ulkopuolisena ulkomuotonsa perusteella, vaikkapa työelämässä – onhan tästä lukuisia tutkimuksia, kuinka pätevän, mutta lihavan naisen voi olla vaikeampi saada työpaikka kuin vastaavan pätevyyden omaavan hoikemman naisen. “Sairaalloisen” laihan naisen olemuksen takana voi olla “rääkkiä ja alistumista”, mutta myös rehevä nainen saattaa kilojensa alla piilotella todellista sisimpäänsä ja… Lue lisää..

ihmettelee
Vieras
ihmettelee

Elinvoimaisuus ei myöskään ole mielestäni kehosta riippuvaista. Ihminen, joka on sidottu pyörätuoliin lopuksi elämäänsä, voi olla erittäin elinvoimainen ja naisellinen. Ihminen ilman jalkoja voi pyöräillä läpi Euroopan ja viihtyy elinvoimaisena naisena erilaisissa mekoissa lihaksineen ja luineen. Esimerkkejä on vaikka ja kuinka. Olisi mielenkiintoista lukea artikkeli joskus hiukan eri perspektiivistä. Olen törmännyt viimeaikoina eri julkaisuissa ja keskusteluissa juttuihin kauniista, täydellisistä naisista, joilla on isoja ongelmia hyväksyä itsensä sellaisena kuin on. Ulkoapäin katsottuna aivan “täydellisenä”!. Kauniina oleminen on ilmeisen vaikeaa. En vähättele yhtään Glorian kokemuksia ja arvostan sitä, että hän jakaa omia tuntemuksiaan, mutta tietyn tyyppisten kehojen perusteella tehdyt toteamukset ovat mielestäni… Lue lisää..

Ville
Vieras
Ville

Mitäkö näen? Näen jonkin joka vetää puoleensa ja samaan aikaan hieman jännittää ja hämmentää 🙂 Minusta on todella harmillista nähdä kuinka helposti teksti on tulkittavissa. Ehkä siinä on jotain opittavaa ja kuten kirjoittaja toikin esille, palaute on otettu vastaan. Miehen näkökulmasta näkisin elinvoimaisen naisen jonain maagisena asiana. Jos minulta kysyttäisiin, mitä elinvoimainen nainen on, en osaisi suoraan siihen vastata. Ehkä, jopa todennäköisesti, sillä on jotain tekemistä kehon ja sen koostumuksenkin kanssa. Tuskin voisin vetää suoraa linjaa painon ja elinvoimaisuuden kanssa mutta ehkä, kun tarkastelen asiaa omista kokemusksista, löydän elinvoimaisuuteen liittyen jotain kehon koostumukseen ja jonkinlaiseen runsauteen liittyen. Sairaalloisen laiha ei… Lue lisää..

Jolanda
Vieras
Jolanda

Artikkelin luettuani en kokenut tarvetta kommentoida, vaikka se ajatuksia herättikin. Kommentointi sen sijaan loi hämmennystä. On hyvin mielinkiintoista huomata kuinka voimakkaasti ihmiset reagoi yksittäisen ihmisen blogikirjoitukseen. Teksti ei omaan mieleeni ollut kovinkaan provosoiva tai käsittele edes maailmanlaajuisesti tarkasteltuna erityisen arkaluontoista aihealuetta, vaan niinkin arkipäivästä asiaa kuin kauneusihannetta. Ihan normaalipainosena naisena pystyin samaistumaan tekstiin, kuitenkaan kokevani tarvetta loukkaantua. En ehkä allekirjoita kaikkea lukemaani mutten myöskään kokenut että teksti olisi tietynlaisia naisia suosiva tai halveksiva. Sehän oli mielipide. Ajatus. Niitä on, ja saa kaikilla olla. Ymmärsin myös alusta asti ettei teksti ole kaikkien Jolien naisten käsialaa. On hienoa että ajatuksia jaetaan ja… Lue lisää..

Tuula
Vieras
Tuula

Gloria, kiitos kiitos kolumnistasi. Se oli raikasta luettavaa tärkeästä aiheesta, laihuuden ihannoinnista ja sen vaikutuksista eri ikäisiin ja kokoisiin naisiin. Minua liikutti myös omakohtainen kokemuksesi, mikä selkeästi heijastui tekstistäsi. Joskus pieni kärjistäminen on hyväksi. Jotkut tuohtuivat yleistyksistäsi, toiset ymmärsivät tekstisi hyvinvointia ja kehollista terveyttä viitoittavaksi. Luettuani saamiasi kommentteja minusta voit olla vain tyytyväinen olet saanut aikaan värikkään keskustelun. Jokaisella kommentoijalla on toki oikeus mielipiteeseensä vaikka ärhäkkäänkin, mutta älä anna sen painaa mieltäsi.Myös kriittiset kannanotot ovat kirjoittajalle hyödyksi ja siksi tervetulleita. Et ole anteeksipyynön velkaa kenellekään, sillä käsittääkseni kolumnien pointti on tuoda esiin hyvinkin henkilökohtaisia näkemyksiä yhteiskuntaa puhuttelevista aiheista. Jutan ja… Lue lisää..

Tuikku
Vieras
Tuikku

Tämä kolumni on selkeästi hyvin sisäisesti avaava, koska reaktiot ovat niin voimakkaita. Hienoa, kerrassaan hienoa. Kirjoittajalla tuskin on ollut aikomuksenakaan yleistää ylensäkään yhtään mitään, vaan kehottaa kanssasisaria ja veljiä nauttimaan omasta ihanasta kehostaan selaisena kuin se luonnostaan on ja ilmenee.Itsemme määritteleminen painon kautta on valitettavan yleistä . Mahtava aihe, niin rohkeaa ja hienoa avautumista, tärkeää tuoda näitä asioita esille, tästä ei todellakaan olla vielä tarpeeksi keskusteltu! Puhuttelevaa ja mielipiteitä herättävää tekstiä me tarvitsemme, jokainen voi oppia jotain ja varsinkin itsestään tarkkailemalla miksi jokin tietty kommentti saa aikaan tietyn reaktion. Kiitos vielä sinulle Gloria ja jatka rehellistä jakamista vastaisuudessakin! ” Syvään… Lue lisää..

Suvi
Vieras
Suvi

Muutama vuosikymmen sitten kauneusihanne oli tuo pehmeän naisellinen ja muodokas. Silloin tikuksi ja laudaksi nimitelty nuori nainen söi rasvaa suoraan purkista yrittäessään (epäonnistuneesti) lihottaa itseään. Ei kauneusihanteita pidä muuttaa. Niistä pitää luopua, samoin kuin kaikista ulkomuotoon liittyvistä yleistyksistä ja ennakkoluuloista, joita tämäkin kolumni oli täynnä.

Mies
Vieras
Mies

Mielestäni kauneusihanne näkyy nimenomaan lehdissä ja mediassa, ei niinkään kadulla tavallisten ihmisten keskuudessa. En ole nainen, mutta voisin kuvitella että naisille kauneusihanne on jonkinlainen alitajuinen hyvän naisen määrittelevä kriteeri, vähän niinkuin miesten kuvastoissa miesihanne on menestyvä. Henkilökohtaisesti en välittäisi seurustella muotilehden langanlaihan mallin kanssa, tuntuu vain että kaikki ei ole kunnossa juuri laihuuden vuoksi. Pidän terveen näköisistä, ja kyllä, naisellisen näköisistä vartaloista. En tiedä päteekö tämä naisiin, mutta voisin kuvitella että miehen menestys sellaisena pinnallisena kiiltona ja rikkautena kuin se esitetään lehdissä vetoaa naisiin vähemmän kuin tavallisempi tasapainoinen, oikeasti välittävä ja läsnäoleva mies. Kauneus ja menestyshän on hyviä asioita, mediassa… Lue lisää..

may-aa
Vieras
may-aa

Minusta on erittäin hämmentävää, että tämä kirjoitus herättää näin suurta kritiikkiä. Minusta teksti ei ole hyökkäävä ja kirjoittaja selvästi kertoo tarinaa omasta näkökulmastaan, koska aloittaa kertomalla oman kokemuksensa ja viittaa itseensä myös tekstin edetessä. Jokainen kommentoija näyttää ymmärtävän, että terveellinen paino ja ruumiinrakenne on henkilökohtainen, joten miksi tekstiä ei voi lukea ilman, että ilman että lokeroidaan laiha, normaali painoinen ja lihava. Toisen ylipaino voi olla toisen normaalipaino ja toisinpäin. Henkisesti tasapainoinen ja terve nainen säteilee kaikissa mitoissa. Vai onko painosta ja ruumiin muodosta tullut yhteiskunnassamme tabu? Eikö siitä saa enää puhua?

Kata
Vieras
Kata

Mielenkiintoinen kirjoitus, tärmäsin tänä vasta nyt vaikka julkaisusta näemmä jo aikaa. Mielestäni tekstin aikaansaama kritiikin tulva ei ole hämmentävää, päin vastoin on aiheellista miettiä miksi runsaampaa vartalomallia puolustetaan usein “lyttämäällä” laihoja naisia. Ruumiin muodosta puhuminen saattaa olla paikoin myös tabu, mutta toisaalta olisi syytä miettiäkin sitä miten naisvartalosta puhutaan, tuotammehan osaltamme naiseutta representaatioillamme. Tässä kirjoituksessa sanotaan ihan suoraan että (toki vain kirjoittajan omasta mielestä) muodokas nainen = naisellinen nainen. Ihmeellisiä yleistyksiä muutenkin, kuten ajatus laihan naisen elämisestä puutteen tilassa. Ja monella tasolla häiritsevä lauseen muotoilu oli, että ” Mitä naisellisempi nainen on, sitä maskuliinisempi täytyy myös miehen olla, jos hän… Lue lisää..

Tilaa Jolien uutiskirje

Saat 10 % alennuskoodin heti sähköpostiisi!

Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä tai vastaavaa teknologiaa erilaisten toimintojen toteuttamiseen, asiakkaan tunnistamiseen, personointiin sekä analytiikkaan ja markkinoinnin kohdentamiseen. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.