Ihonhoito

Ikääntyvän ihon hoito – sisäinen ja ulkoinen ravintococktail

04.05.2014, Jolie

Ikääntyvä iho on suhteellinen käsite, joka esiintyy usein naistenlehtien sivuilla ja herättää hämmennystä. Iho ikääntyy samaa vauhtia kuin kaikki muukin kehossamme, joten teoriassa nuorikin iho on ikääntyvä iho. Mutta kysymys kuuluu: milloin olen siinä iässä, että minun kannattaa alkaa hoitaa ihoani ikääntyvänä ihona? Entä mitkä raaka-aineet ovat tärkeintä ikääntyvän ihon hoidossa?

Miksi iho vanhenee, rypistyy ja veltostuu?

Ennen kuin sukellamme syvemmälle ikääntyvän ihon hoitoon, tehdäänpä pieni katsaus siihen, mitkä tekijät ihoa oikein vanhentavat, rypistävät ja veltostuttavat.

1. Yksi tärkeimmistä ellei jopa tärkein ihoa vanhentavista syistä on vapaiden radikaalien solutoimintaa heikentävä vaikutus, eli hapettumisreaktio, joka kohdistuu erityisesti solun DNA:han. Vapaat radikaalit vaikuttavat muun muassa siihen ettei ihosolu voi enää jakautua ja ne uusiutuvat yhä verkkaisemmin. Koska ihon oma vastustuskyky heikkenee iän myötä, myös solujen kyky vastustaa vapaita radikaaleja vähenee.

2. Tunnetusti myös UV-säteily on yksi suurin ihokudoksen elastiinin ja kollageenin välisen synteesin rappeuttaja.

3. Yksi tärkeimmistä tekijöistä ihokudoksen ohenemisessa ja rypistymisessä on myös elimistön oman hyualuronihapon väheneminen.

4. Lisäksi ihon kalsium vähenee, joka aiheuttaa solutoiminnan hidastumista, aineenvaihdunnan heikkenemistä ja ihon kuivumista, joka johtaa siihen, että ihon pinnalla olevasta hydrolipidikalvosta puuttuu sekä rasvaa että kosteutta, jolloin iho menettää kiinteyttään.

5. Myös hormonaaliset tekijät vaikuttavat ihon vanhenemiseen, sillä hormonit parantavat ihon mikroverenkiertoa, aktivoivat keratinosyyttejä ja melanosyyttejä, stimuloivat elastiini- ja kollageenisynteesiä sekä vaikuttavan ihon kosteuspitoisuuteen. Hormonitoimintaan vaikuttavat puolestaan lukuisat eri tekijät, mutta voimme itse vaikuttaa hormonitoimintaan elintavoillamme.

_MG_8075

Luonnonkosmetiikan anti-age ja  synteettinen anti-age

Koska tässä artikkelissa puhutaan luonnonkosmetiikasta, käännetäänpä katse termiin anti-age, ja kurkistetaan sen taakse. Synteettisessä kosmetiikassa anti-age-tuotteilla pyritään saamaan aikaan niin sanottuja välittömiä instant-vaikutuksia: kiinteyttämään, silottamaan, muokkaamaan kasvonpiirteitä, täyttämään tai turvottamaan ryppyjä tasaisiksi sekä vaikuttamaan myös syvälle solutoimintaan. Instant-vaikutukset ovat kuitenkin yleensä lähes huomaamattomia, koska ne saadaan aikaan yleensä vain tuotteen teknisellä koostumuksella ja sillä, millaiselta voide tai seerumi tuntuu. Tuotteet sisältävät lukuisia raaka-aineita, jolla pyritään saamaan aikaan nimenomaan tunnetta. Eri asia on, mitä ihossa sitten todella tapahtuu (vai tapahtuuko mitään) ja ravitsevatko tämmöiset tuotteen koostumusta muokkaavat aineet todella ihoa.

Koska iho on suurin elimemme, se tarvitsee ravintoa ulkoisesti ja sisäisesti ja anti-age-tuotteissa on myös aina kyse vitamiineista, kasvihormoneista, polyfenoleista tai flavonoideista, olipa kyseessä synteettinen kosmetiikka tai luonnonkosmetiikka. On siis selvää, että ravinteilla tarkoitetaan luonnollisia ravinteita, silikonit tai mineraaliöljyt eivät semmoisia sisällä. Kannattaa siis pohtia kumpi ravitsee ihoa enemmän: luonnollisista raaka-aineista valmistettu kosmetiikka vai luonnollisia raaka-aineita hieman sisältävä kosmetiikka, johon on sekoitettu lisäksi cocktail synteettisiä kemikaaleja.

Luonnonkosmetiikassa anti-age-termin takana on ajatus nimenomaan ihon ravitsemisesta sekä sen toimintojen ja vastustuskyvyn tukemisesta ravinteilla. Taika-aineita ryppyjen täydelliseen häviämiseen ei ole, mutta ravittu ja tasapainoinen iho näyttää nuoremmalta, rypyt sileämmältä ja ihon pinta hehkuu terveen värisenä.

Luonnonkosmetiikassakin tuotekehitys on mennyt huimasti eteenpäin ja sallituilla raaka-aineilla pyritään jatkuvasti kehittämään myös välittömiä instant-vaikutuksia, sillä kiinnostuksen kasvaessa luonnonkosmetiikkaa kohtaan, halutaan vastata kosmetiikkamarkkinoiden ja asiakkaiden vaatimuksiin anti-age -tuotteista. Tuotteet eivät kuitenkaan muokkaa kasvonpiirteitä tai turvota ryppyjä tasaiseksi, eikä se ole tarkoituskaan eikä semmoisia ihmeaineita ole. Luonnonkosmetiikan ideologia on siis jo lähtökohtaisesti hyvin erilainen, kuin synteettisen kosmetiikan.

Luonnonkosmetiikka ohjaa meitä kiinnittämään huomiota sisäiseen hyvinvointiin ja ihon pitkäjänteiseen hoitamiseen. Iho tarvitsee ravintoa läpi elämän, kuten muukin elimistömme. Näin ollen luonnonkosmetiikalla ihon kunto paranee hiljalleen – ja vaikutukset kestävät myös pidempään.

Kun puhutaan ikääntyvän ihon hoitamisesta kosmetiikalla, on siis oleellista kiinnittää huomiota ihoa ravitsevien raaka-aineiden määrään tuotteessa. Koska voidepohja koostuu nesteestä ja rasvoista ja muodostaa noin 80 prosenttia voiteen koostumuksesta, yksi tärkeimmistä seikoista on tutkailla heti ensimmäisenä, mitä voidepohja sisältää: onko se vettä, glyseriiniä, mineraaliöljyjä, silikoneja, kukkaisvesiä, kylmäpuristettuja kasviöljyjä ja ovatko raaka-aineet oikeasti iholle arvokkaita?

_MG_8045

Ruokavaliolla on merkitystä – kauneus tulee sisältäpäin

Vaikka ihonhoitotuotteet ovatkin tärkeä osa ihon ravitsemista ja hoitamista, ei vanha klisee kauneuden tulemisesta sisältäpäin ole turha. Koska iho on sisäisen hyvinvointimme peili ja heijastelee muun muassa vahvasti suolistomme kuntoa, on ruokavaliolla ihon terveyteen ja kauneuteen valtava merkitys. Kuten jo aluksi tarkastelimme ihon vanhenemiseen vaikuttavia tekijöitä, hormonitoiminnalla on suuri vaikutus kehoomme, hyvinvointiimme ja ihoomme. Hormonitoiminta on monimutkainen asia, mutta voimme yksinkertaisesti vaikuttaa siihen elintavoillamme: ruokavaliolla, liikunnalla, riittävällä levolla, mielekkäällä tekemisellä ja omalla mielialallamme.

Puhdas ja prosessoimaton ruoka on ensi arvoisen tärkeää terveen suoliston ohella ja toimivan ruoansulatuksen tukemiseksi. Ihoa vanhentavia vapaita radikaaleja syntyy kehomme aineenvaihduntareaktoissa jatkuvasti. Vapaat radikaalit vaikuttavat kehoomme, ihoomme ja terveyteemme kokonaisvaltaisesti. Emme tässä artikkelissa tarkastele ruokavaliota seikkaperäisemmin, vaan kehotamme valitsemaan lautaselle puhdasta, tuoretta, värikästä ja itse valmistettua luomuruokaa. Runsas ja säännöllinen veden juominen on lisäksi tärkeää, mutta ruoansulatuksen optimoimiseksi vedenjuontia kannattaa välttää välittömästi ennen ja jälkeen aterioiden. Mikäli ihossa tai ruoansulatuksessa on ongelmia, kannattaa harkita viljojen ja maitotuotteiden pois jättämistä tai vähintään kokeilla mitä siitä seuraa. Ruokavalion tueksi kannattaa nauttia itsetehtyjä smoothieita ja vihermehuja ravinteiden saamiseksi suoraan ruuasta. Lisäravinteilla voi täydentää kehon mineraalien ja vitamiinien saantia, mutta tehokkaimmat ravinteet löytyvät suoraan vihannes- ja hedelmätiskiltä tai omalta kasvimaalta.

_MG_8064

Kotihoidon abc

Säännöllinen ja jatkuva kotihoito on kaiken a ja o riittävän levon, liikunnan ja puhtaan ruokavalion ohella. Iho pysyy heleänä ja sen pinta napakkana, kimmoisana ja pehmeänä, kun se on ravittu niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Kosmetiikkatuotteissa on teknisiä ominaisuuksia, jotka aavistuksen liftaavat ja napakoittavat ihoa välittömästi, mutta nämä tuhkimovaikutukset häviävät iholta nopeasti. Luonnonkosmetiikan tuotteet eivät tasoita juonteita turvottamalla niitä ja siksi anti-age -tuotteissa ei ole niin tarkkaa noudattaa ikäsuosituksia ja monet luonnonkosmetiikkamerkit eivät edes valmista erikseen tuotteita nuoremmille ja ikääntyvälle iholle vaan yksinkertaisesti tehokkaasti ravitsevia, kaiken ikäisille sopivia tuotteita – ihotyyppi on valinnassa oleellisempaa. Ikäsuositukset tuotteissa ovat aina viitteellisiä ja tehty helpottamaan kuluttajaa – vaikka parikymppinen valitsisi luonnonkosmetiikasta viisikymppisen ihon seerumin, vahinkoa tuskin saa aikaan.

Ihon hoitaminen ulkoisesti on tärkeää läpi elämän jo aivan nuoresta lähtien, mutta ihon vanhenemiseen johtavat tekijät alkavat näkyä ihossa vähitellen parikymppisestä lähtien. Koska suurin tekijä ihon vanhenemisprosessissa ovat vapaat radikaalit, ihon ravitseminen antioksidanteilla on ensi arvoisen tärkeää, sillä ne ovat hajottavien ja tuhoavien reaktioiden tärkeitä vastustajia. Tehokkaisiin anti-age tuotteisiin pyritään löytämään myös ainesosia, joilla kasvit pystyvät suojaamaan itseään rasituksilta ja UV-säteilyltä ja näin ollen vahvistamaan myös ihon omaa immuniteettia. Luonnonkosmetiikassa anti-age -tuotteet sisältävät runsaasti antioksidantteja, korjaavia ja ravitsevia rasvahappoja sekä ihon vastustuskykyä parantavia raaka-aineita sen lisäksi, että niihin pyritään saamaan hyvät tekniset koostumukset, eli myös tunnetta, vaikka se onkin sekundäärinen osa tuotteen ominaisuutta.

_MG_8036

Karkeasti voidaan sanoa, että noin 25-vuotiaasta lähtien tärkeitä ihonhoitotuotteita ihon kunnosta riippuen ovat puhdistusaineen ja kasvoveden lisäksi silmänympärysvoide, kosteuttava seerumi, päivävoide, ihoöljy tai yövoide sekä kuorinta ja naamio. Kun ollaan reilusti kolmenkympin yläpuolella, ihon ulkoinen ravinteiden saanti kannattaa optimoida: päivävoiteen alle aina kirkastava ja kosteuttava seerumi ja täyteläisemmän yövoiteen alle ravitseva seerumi tai ihoöljy. Öljyä ei kannata karsastaa – ne eivät muuta ihotyyppiä rasvaiseksi tai tuki ihohuokosia, vaan ravitsevat tehokkaasti, vahvistavat ihoa ja silottavat ryppyjä. Tuotteiden valitsemisessa ja käytössä tulee kuitenkin aina huomioida ihon sen hetkinen kunto, johon vaikuttavat monet sisäiset ja ulkoiset tekijät. Tämän vuoksi tuotteiden valitseminen ammattilaisen kanssa on suositeltavaa.

Kosmetologi on aina paras ammattilainen arvioimaan ihon kuntoa. Kasvohoidossa kannattaa käydä säännöllisesti noin joka toinen kuukausi, jolloin ihonhoidosta voi keskustella syvemmin ja varmistaa, että kotihoidossa olevat tuotteet vastaavat oman ihon yksilöllisiä tarpeita. Erilaisten iho-ongelmien hoidossa hoitosuunnitelma täytyy tehdä kosmetologin kanssa aina tapauskohtaisesti. Kun ihoa hoitaa yhdessä ammattilaisen kanssa, oppii myös pikkuhiljaa kuuntelemaan ihoaan ja tunnistamaan paremmin mitä se kulloinkin tarvitsee.

_MG_8096

Luonnonkosmetiikan anti-age tarkoittaa kasvikunnan parhaimmistoa

Sanotaan, että antioksidantit lisäävät vuosia elämään ja myös elämää vuosiin. Vaikka emme voi estää ihon vanhenemista, voimme minimoida vapaiden radikaalien aiheuttamia vaurioita ja siten hidastaa vanhenemisen merkkejä. Antioksidantit säilyttävät ihon elinvoimaisena, terveenä ja kauniina, estävät ryppyjen ja juonteiden syntyä.

Yleisimpiä raaka-aineita ikääntyvän ihon hoidossa ovat siis runsaasti antioksidantteja sisältävät kasviuutteet ja -öljyt. C-vitamiini vaikuttaa ihon pintaverenkiertoon, kollageeni- ja elastiinisynteesiin sekä kosteuttaa. E-vitamiini parantaa kapillaarien kuntoa ja pintaverenkiertoa, elvyttää solumuodostusta ja vaikuttaa ihon kiinteyteen ja kosteuteen sekä edistää rasvojen palamista aineenvaihdunnassa. A-vitamiini vaikuttaa ihon ja hiusten kuntoon, erityisesti ihon uusiutumiseen ja sarveistumisprosessiin, estää ihon kuivumista ja vanhenemista ja vahvistaa ihoa ja kynsiä. Polyfenolit elvyttävät ihosolujen aineenvaihduntaa, vaikuttavat ihon kollageeni- ja elastiinisynteesiin ja suojaavat glykaatiolta, joka lisää vapaita radikaaleja. Antioksidanttien lisäksi myös rasvahapot ja kivennäisaineet ovat iholle tärkeää ravintoa.

Luonto on pullollaan hyviä ja tehokkaita antioksidanttien sekä ihoa suojaavien ja vahvistavien aineiden lähteitä. Useat tuotteet ovat sisältäneet niin sanottuja superfoodeja jo kauan ennen kuin koko superfood-termiä keksittiin lanseerata. Kaikki nämä luonnonantimet ovat raaka-aineita, joista ei ole nuorellekaan iholle haittaa vaan päinvastoin, ne tukevat myös nuoren ihon toimintoja ja antavat tehobuustia esimerkiksi erilaisissa stressitilanteissa ja elämänmuutoksissa. Luonnonkosmetiikan anti-age -tuotteiden jatkuva käyttö nuoremmalla iholla ei ole välttämättä yhtään liioiteltua, emmehän me saa parhaasta mahdollisesta ruuastakaan haitallista ravinneähkyä.

_MG_8069

Kuvat: Katja Kokko

Lähteet Nuotio, Una: Kerro, kerro kuvastin sekä Stiens, Rita: Totuus kosmetiikasta

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mari Vee
Mari Vee
8 years sitten

Onpas hieno teksti! Siis aivan ihana ja jotenkin mukavan lempeällä tavalla kirjoitettu.

Katja Kokko
Katja Kokko
8 years sitten

Kiitos Mari! Ja kiva kuulla, että lempeä ote välittyi ruudun sille puolen!

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.