Ihonhoito

Epäpuhtaan ja hormonaalisesti oikuttelevan ihon hoidosta

21.09.2013, Jolie

Putiikeissamme ja hoitolassamme käydään päivittäin monenmoisia keskusteluita. Jotkut aiheet kuitenkin tuntuvat tupsahtavan puheeksi uudelleen ja uudelleen, useammin kuin toiset. Meillä puhutaan puhtaan ruuan vaikutuksista sekä mieleen, kehoon että ihoon. Usein pohdiskellaan myös sitä, että mistä tietää, kun on aika alkaa toteuttaa omia unelmiaan ja tehdä irtiottoja vanhoista kuvioista. Jolie on meille mielenkiintoinen näköalapaikka – saamme jutella mielenkiintoisista aiheista joka päivä ja jakaa kanssanne sitä iloa, mikä seuraa paremman ruokavalion, paremman hyvinvoinnin ja ihanamman uuden elämän valinnoista.

11

No, on tietysti toki muutakin, kuin sitä yksipuolisen iloista sirkutusta. Jostain syystä viime aikoina epäpuhtaan ihon probleemat, hormonaaliset epätasapainot, niistä aiheutuvat ihon tukkeumat ja aikuisiän akne ovat olleet tapetilla – tuntuu että meistä naisista aika moni kärsii tänä päivänä näistä päänvaivoista. No, hyviksi havaittuja ja tehokkaita ihonhoitovinkkejä hormonaalisesti oikuttelevalle iholle on olemassa, mutta holistisuuden nimissä ennen täsmäneuvoja on kurkistettava vähän ihon pintaa syvemmällekin. Jos siis leuassasi tai suun ympärillä iho tuntuu elävän ihan omaa elämäänsä (tukkeutumat, näppylät, epämääräinen röhelö, joskus kipeäkin sellainen), on ongelma hyvin todennäköisesti hormonaalista.

Luonnollisen hormonitasapainon tärkeys alkaa olla asia, joka tiedostetaan koko ajan paremmin ja laajemmin. Mediassa on puhuttu hormoneista viime aikoina enemmän kuin koskaan ja kiitos ihanan hyvinvointikollegamme Kaisa Jaakkolan, markkinoille on tullut kaksi helppotajuista kirjaa aiheen tiimoilta (Hormonidieetti ja Hormonitasapaino). Vihdoinkin näitä aiheita käsitellään, sillä hormonit vaikuttavat meihin valtavasti, tiedostimmepa sitä tai emme.

Moni meistä naisista kärsii tukkeumaisesta ja epäpuhtaasta ihosta juuri siksi, että kehon hormonaalinen tasapaino on heittänyt kärrynpyörää. Useilla tilanne räjähtää käsiin juuri silloin, kun päättää lopettaa synteettisen hormonaalisen ehkäisyn ja antaa keholle mahdollisuuden löytää oman luonnollisen hormonitasapainon. Monesti myös iho heijastelee kuukautiskierron vaiheita. Ne tutut, kerran kuussa tiettyyn aikaan leukaan ilmestyvät röhelöt on silloin myös helppo tunnistaa hormonaalisiksi ongelmiksi.

Täydellisen ihon kriittiseen tavoitteluun ei tarvitse toki ryhtyä ja ihon “virheet” ovat usein se kasvojemme persoonallinen puoli. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että oireileva iho kannattaisi sivuuttaa olankohautuksella, sillä ihon oikuttelu yleensä yrittää viestittää jotain kehon sisäisestä epätasapainosta ja siitä, että jotain elämäntyylissä kannattaisi muuttaa. Jos iho kerran kiukuttelee, viesti on hyvä ottaa vastaan ja pohtia, mitä olisi tehtävissä paremman hyvinvoinnin eteen.

111

Maailma, jossa elämme, on täynnä xenoestrogeeneja – luonnollisen kaltaisia synteettisiä aineita, jotka häiritsevät kehomme omaa estrogeenitasapainoa. Hormonaalinen epätasapaino syntyy kehoon näissä nykyajan olosuhteissa niin salakavalasti, ettemme välttämättä edes tule sitä ajatelleeksi. Lopulta, kun epätasapaino alkaa olla huomattava, keho ilmoittaa siitä iho-oireilla, olotilan muutoksilla tai itsepintaisesti johonkin tiettyyn kehon osaan kertyvällä painolla ja nesteturvotuksella. Näppyläinen ja tukkeutunut iho on vaivoista kosmettisin, mutta varoitussignaalit kannattaa huomioida mieluummin ennemmin kuin myöhemmin, etteivät esimerkiksi kilpirauhanen tai lisämunuaiset ala uupua, kuten usein hormonihärdellin kiihtyessä käy.

Vaikka hormoniepätasapaino onkin asia, joka kannattaa ottaa vakavasti, ei kannata silti kohdistaa negatiivista energiaa peilikuvalle. Stressihormoni kortisolilla on paikkansa elimistössämme (sen luonnollinen laskeutuminen auttaa meitä esimerkiksi nukahtamaan ja kohoaminen aamulla heräämään) mutta liiallisissa määrin se alkaa sotkea elimistöämme pahemman kerran. Stressaantuminen puolestaan lisää kehon stressihormonimäärää ja pahentaa vain epätasapainotilannetta entisestään. Hormonitasapainoilu on siis melkoisen tricky business, helpommin sanottu kuin tehty. Oireilevasta ihosta stressaaminen on useimmiten erittäin haastavaa, koska se katsoo meitä koko ajan peilistä ja muistuttaa olemassaolostaan.

Täällä Jolienkin tiimissä on kokemusta monenlaisista iho-oireista – niin e-pillereiden jälkeen tapahtuneesta räjähdyksestä että ihan kunnon aknesta – ymmärrämme siis paremmin kuin hyvin, ettei jäitä hattuun laittaminen ole aina helppoa. Asialle voi tehdä paljonkin, mutta kärsivällisyys on silti tarpeen. Sopiva määrä hyvinvointihuolenpitoa ja valppautta tarvitaan, mutta tärkeintä on balanssin löytäminen elämäntapoihin, ruokavaliovalintoihin, kemikaalikuluttamiseen ja stressittömyyteen. Parasta on, kun tekee päivä päivältä kemikaalittomampia ja puhtaampia valintoja, ja suhtautuu elämään sopivan rennosti. Kun kiinnittää huomiota ruokavalion ja kosmetiikan puhtauteen, pääsee jo hyvin pitkälle. Iho ei välttämättä ala heti palkita sinua elämäntapamuutoksista mutta anna sille aikaa – kärsivällisyytesi palkitaan.

Ruokavalion suhteen voidaan yleisesti sanoa, että maitotuotteet, valkoinen sokeri ja gluteeni ovat osasia, jotka kannattaa eliminoida niin pitkälti kuin vain se tuntuu mahdolliselta. Myös kahvinjuontiin kannattaa hakea sopivaa balanssia, sillä se nostaa stressihormonin eli kortisolin määrää kehossa. Liialliseen kieltämiseen ei kuitenkaan kannata ryhtyä, sillä jälleen kerran, siitäkin voi tulla stressi. Kun kysyy itseltään, kuinka paljon on valmis vaihtamaan tottumuksiaan, löytyy se rehellinen vastaus. Ellei ruokavalion uusiminen kertaheitolla tunnu mahdolliselta ja motivoivalta, kannattaa tehdä ensin kymmenen parempaa valintaa ja katsoa vaikka viikon päästä tilannetta uudelleen, josko olisi valmis tekemään vielä lisää hyvää tekeviä muutoksia.

Mikään ei ole rakkaudellisempaa omaa kehoa kohtaan kuin oman äänen kuuntelu. Sen harjoittaminen voi aluksi olla hankalaa mutta kun kehoon alkaa saada parempaa yhteyttä, tulee sen kuuntelukin helpommaksi. Opit kyllä ajan kanssa tietämään, millainen määrä kahvia on sinulle liikaa. Tai vastaavasti alat oivaltaa, missä pisteessä kehosi hälytyskello alkaa soida. On hyvä opetella tunnistamaan se tunne ja olotila, jossa stressitaso on juuri ylittänyt laidan.

1111

Iho-ongelmat on kurja juttu, koska kasvot ovat koko ajan näkyvillä ja vaikuttavat aina enemmän tai vähemmän omakuvaamme ja itsetuntoomme. Olisi suorasnaan jopa yli-inhimillistä olla kokematta minkäänlaista harmitusta kukkivasta ja räjähtelevästä ihosta. Vaikeimpia ovat usein tilanteet, joissa iho on aina ollut hyvä, kunnes hormonaalisesta ehkäisystä luopuminen ei palkitsekaan heti hyvällä ololla vaan saa aikaan ihon räjähdyksen. Silloin täytyy tottua uuteen tilanteeseen ja tehdä paljon sisäistä hyväksymistyötä.

Länsimaalainen lääketiede suhtautuu tilanteeseen useimmiten antibiootein, mutta jos kurkistetaan kiinalaiseen lääketieteeseen tai ayurvedaan, niiden piirissä iho-ongelmia analysoidaan aina pintaa syvemmältä. Ja niin kannattaakin tehdä, sillä iho-oireet eivät ole pinnassa vaan jossain syvemmällä kehon ja mielen epätasapainossa.

Iho-ongelmista stressaantuminen ei toki ole merkki pinnallisuudesta vaan täysin ymmärrettävää, ovathan kasvot kuitenkin meille tärkeä osa identiteettiä ja persoonaa – se käyntikortti, jonka sosiaalisissa tilanteissa itsestämme annamme. Ihon oireiluun on harvoin mitään instant-rohtoa, joka auttaisi heti, sillä kehon hormonaalinen tasapaino ei löydä balanssia hetkessä vaan vaatii pitkäaikaista tasapainotusta, etenkin niissä tilanteissa, jos takana on vuosikausien synteettisen ehkäisyn käyttö.

Hankalina hetkinä tämä ajatus saattaa tuntua ylivoimaiselta mutta iho-oireet ovat lopulta ystävämme. Ne viestittävät meille tärkeää tietoa sisäisestä voinnistamme, ellemme osaa sitä itse kuunnella – ja hormonaalisen epätasapainon tunnistaminen olotilasta onkin usein varsin vaativaa. Ilman iho-oireita emme välttämättä tietäisi, että jotain on vialla, emmekä etsisi parempaa hyvinvointia ruokavaliosta, stressin vähentämisestä, elämäntavoista tai kulutustottumuksistamme.

Maailma, jossa elämme, kuormittaa meitä jatkuvasti xenoestrogeeneilla, joita on sekä ruoassa, kosmetiikassa että monissa muissakin lähteissä, joita emme edes tule ajatelleeksi. Perussivistys hormonaalisen tasapainon suhteen on tervetullutta meille kaikille – oireilipa iho tai ei. Joka päivä on tehtävissä valintoja, jotka auttavat meitä askel askeleelta kohti parempaa tasapainoa!

 

(Kuvat Pinterestistä.)

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
13 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Katariina
Katariina
9 years sitten

Voi, täällä kipuillaan ihon kanssa toden teolla (ja viimeksi tänään ajattelin, että pitäisi varmaan avautua asiasta yhden postauksen verran..) ja visiitti teidän putiikkiin on ollu vahvasti mielessä. Onpa paljon vinkkejä ja vaihtoehtoja. Jos olisin miljonääri, marssisin heti liikkeeseenne ja ostaisin varmaan nuo kaikki 😀 Madarat, vaikka alkuun tuntuivatkin hyvältä, eivät nyt ole palvelleet tarpeitani. Kun kysyit minulta ensi kertaa tavatessamme, että kauan iho-ongelmia on ollut, ihan hämmennyin, koska kun aloin ajattelemaan asiaa, tätä on kestänyt jo tosi kauan. Minulla oli teininä ihan hyvä iho (söin 15-vuotiaasta 21-vuotiaaksi asti e-pilleireitä), mutta pillereiden lopettamisen jälkeen alkoi ilmestyä aina kuukautisten yhteydessä finnejä. Se… Lue lisää..

Jutta Ruonansuu
Jutta Ruonansuu
9 years sitten

Kirjoita ihmeessä Katariina blogissasi aiheesta, et ole yksin asian kanssa ja kanssasiskot lukisivat varmasti mielellään! Kiva kuulla että tästä tekstistä oli iloa. Minulla oli nuorena todella paha akne, (ehkä kerroinkin sinulle kun nähtiin?) joten aihe on todella läheinen ja omakohtainen – muistan edelleen varsin hyvin millaista oli itkeä kouluun lähtiessä, kun mikään meikki ei piilottanut sitä tulehduksen ja punoituksen määrää. Mutta siitä(kin) on selvitty ja tänä päivänä olen niin onnellinen ihoni kunnosta, että käytän hyvin hillitysti meikkipohjaa, välillä en laisinkaan. Se tuntuu edelleen luksukselta vaikka noista aknevuosista onkin jo vuosia aikaa. Oma e-pillerihistoriani kesti yli kymmenen vuotta, mutta kuulun niihin,… Lue lisää..

Päivi
Päivi
9 years sitten

Luit kyllä ajatukseni, Jutta, kun tämän kirjoituksen teit! Oma näppytapaukseni on räjähtänyt käsiin sen jälkeen, kun viimeksi nähtiin. Hetken jo luulin, että helpottaa, mutta kattia kanssa! Aika monia mainitsemistasi tuotteista minulla jo onkin ja toisia olen ajatellut hankkia. Olen tulossa käymään putiikilla heti, kun vaan ehdin! Ensiavuksi yritän nyt ammentaa itselleni kirjoituksesta tuota stressittömyyttä, positiivisuutta ja itsensä hyväksyntää. 🙂

Katja Kokko
Katja Kokko
9 years sitten

Täältä yksi hormoninäppy-ajoittaisrasvanaama ilmoittaa että Melvitan narsissiseerumi on parhautta ja Melvitan vaahtokuorinta super tehokas, uusi suosikki allekirjoittaneella! Ilmojen lämpenemisen myötä rasvaisuus lisääntyi parissa yössä ja otin täsmäaseeksi Madaran kirkastavan kasvoveden aamukasvovedeksi (iltaisin Patykan 3step kasvovesi), joka on kyllä super tujakkaa tavaraa rasvaisuuden kukistamiseen 🙂

Tiina
Tiina
9 years sitten

Sama vika täällä! Katjan vinkki narsissiseerumista oli huippuhyvä, itselle se on ainakin tehnyt ihmeitä! Ja tässä postauksesssa oli paljon lisää vinkkejä. Kohta täytyy rustata uutta tilausta 🙂

Minna
Minna
9 years sitten

Jes kiitos, tämä oli minullekin ajankohtainen postaus! Hämmästyksekseni ihoni on alkanut olla hiukan entistä epätasaisempi, vaikka olen muuttanut elintapojani korkeintaan parempaan suuntaan. Onkohan se tuo pitkä talvi, joka ei ole juuri ihoani hemmotellut. Jotenkin epämääräinen naamatilanne. Pitää varmaan tulla putiikkiin vähän avautumaan, jos neuvoisitte mulle sopivia hoitorutiineja. 🙂 Olen jonkin aikaa, joitakin kuukausia ainakin, käyttänyt Laveran epäpuhtaan ihon tuotteita – puhdistusgeeliä, kosteusfluidia ja silloin tällöin kuorintaa – sekä Mádaran kirkastavaa kasvovettä. Savinaamioin, kun muistan. Ehkä pitäisi ottaa tuo narsissiseerumi kokeiluun, josko siitä olisi apua. Laveran vaihto toiseen sarjaan voisi myös tulla kyseeseen. Onko muuten mitään vinkkejä tummiin silmänalusiin? Varsinkin näin… Lue lisää..

Sanna
Sanna
9 years sitten

Kiitos tästä!! Tuo melvitan laventeli vesi pääsikin heti testaukseen ja on niin ihanaa, että en taida enää ikinä jättää kasvovettä käyttämättä. Myös testerinä saamani L’Atélier des Délicesin savipohjainen, puhdistava naamio oli mahtava! Ensimmäinen puhdistava naamio joka ei vetänyt jo ennestään kuivaa ihoani ihan korpuksi.

Katariina
Katariina
9 years sitten

Hei, onko tuo Melvitan narsissiseerumi loppu myös putiikin hyllyiltä ja koskakohan sitä on tulossa lisää?

Katja Kokko
Katja Kokko
9 years sitten

Kyllä on, se loppui maahantuojalta, mutta alkuviikosta tulee lisää! Pysykää kuulolla, tiedotamme asiasta Facebookissa!

Katariina
Katariina
9 years sitten

Hei ihanaiset! Kiitos Jutta jälleen hyvästä palvelusta maanantaina. Tahdoin tulla vain hehkuttamaan, että jo alle viikossa olen mielestäni saanut silminnähtäviä tuloksia ADD:n savinaamiolla ja Sensi-kuorinnalla sekä Terre d’Oc:n granaattiomenaseerumilla. Vipii! Näppyä ja talia toki pukkaa nyt entistä enemmän, kun puhdistusprosessit lähtee käyntiin, mutta muuten kasvojen iho on jotenkin niin paljon kirkkaampi, eikä näpyt ole enää ensimmäinen asia, jotka peiliin katsoessani näen. Suurin (ja tärkein) muutos onkin tapahtunut pään sisällä. Itseään katsoo paljon armollisemmin, enkä voi kuin hymyillä peilin edessä. Olen niin innoissani! 🙂 Eli kiitos teille, tytöt!

Marita Manninen
Marita Manninen
9 years sitten

Kyllä yhdyn täysin noihin Kaisan kommentteihin 🙂

Emmi
Emmi
9 years sitten

Hei! Tämä on jo vanha kirjoitus, mutta toivottavasti huomaatte viestini. Olettekö törmänneet sellaiseen, että hormoninäppyä tulisi muualle kuin kasvoille? Minulle puskee aina tiettyyn aikaan kuukaudesta epäpuhtaudet ulos jalkojen nivusista, joskus myös kasvoista mutta harvemmin. Kiusallista ja olen miettinyt voisiko luonnoskosmetiikka olla apuna tässä..? Emmi

Katja Kokko
Katja Kokko
9 years sitten

Moikka Emmi! En ole törmännyt tämmöiseen ongelmaan aiemmin. Kokeilisin tähän jotain täsmätuotetta avuksi, esimerkiksi Melvitan Nigellaöljyä. Näppyjä voi vaikka ensin pyyhkäistä Madaran Kirkastavalla kasvovedellä. Toivottavasti nämä auttaisivat! Antaisin lisäksi iholle happea mahdollisimman paljon, eli nukkuisin ilmavassa topissa ja ainakin kesäaikaan käyttäisin hameita.

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.