Flourish

Pelottomasti sitä mitä on

22.08.2013, Outi Rinne

Kesken laatikoiden purkamisen karistin muuttopölyt jaloistani ja karkasin Gina Caputon kaksipäiväiseen jooga-workshoppiin. Ginan inspiroiva opetustyyli sai muuton kangistaman kehon liikkeelle ja vaikka pohkeet välillä kramppasivat, olo oli tuntien jälkeen tasapainoinen ja sees.

Laatikoiden kanniskelun energiasta tyhjentämät lihakset eivät ehkä saaneet fyysisesti kaikkea irti käsitasapainotteluista, lantion avauksista ja taaksetaivutuksista. Mutta henkisesti imin itseeni joka pisaran. Jooga on itselläni lisännyt toki fyysistä kapasitettia mutta eniten se on opettanut minua rakastamaan omaa kehoani ja samalla itseäni. Kuten Gina moneen otteeseen totesi, olkaa pelottomasti sitä, mitä olette, juuri sellaisena kuin olette. Hyväksykää se vaihe, missä juuri nyt olette menossa. Sillä matkahan on se juttu.

Sopivasti aihetta sivuten myös sunnuntain Hesarissa oli artikkeli ns. terveistä pullukoista. Virkistävänä esimerkkinä vaatesuunnittelija Anna Rinta-Jyllilä, joka kalorien laskemisen sijaan keskittyy siihen, mitä kaikkea keholla voikaan tehdä – on se sitten minkä mallinen tahansa. Rinta-Jyllilän ja parin muun haastateltavan sanoista huokui ilahduttavan terve näkökulma naisen kehoon, jota ympäröivä kulttuuri, muoti ja vallitsevat kauneusihanteet yrittävät puristaa milloin minkäkinlaiseen muottiin. Viimeisimpänä, eikä lainaan vähäisimpänä paineet muokata kehoa fyysiseen huippukuntoon, tavoitella superterveyttä ja suorituskykyä.

curvy

Kuva: J Leone Colombero

Mutta jos XL-kokoiset kokevat ympäristön kritiikkiä, samaa kohtaloa jaetaan myös jatkumon toisessa päässä. Itse edustan tätä kategoriaa kuulumalla luonnostani luiseviin ( joita nätisti myös “läpipaskoiksi” kutsutaan). Naiselliset muodot olivat hieman kateissa siitä muotista, jolla omia kurvejani viimeisteltiin ja nuorempana häpesin luultavasti vähintään yhtä paljon lautamaista olemustani ja spagettikäsivarsiani, kuin kaverini ns. jenkkakahvojaan (Olisipa sentään ollut jotain mihin tarttua!). Olen elämäni aikana kuullut (ja kuulen edelleen!) lukemattoman määrän kommentteja ulkonäöstäni, kuten “Voi kun olet hoikka (vino ilme)”, “Oletko laihtunut?” “Sinun pitäisi syödä enemmän!” “Ota nyt kahdeksaskin peruna, kun olet niin laiha!” Ryhdyttyäni kasvissyöjäksi (eettisistä ja ympäristösyistä), minun oletettiin olevan syömishäiriöinen ja jos kieltäydyin toisesta palasta kermakakkua, minun vihjattiin laihduttavan sairaalloisesti. – Ja kyllä, rakastan liikkumista ja tykkään syödä terveellisesti, mutta vain, koska näistä tulee hyvä olo ja jaksan paremmin. Samalla kuitenkin kuulen takaraivossani epäilyjä ties mistä -reksiasta, tiukkapipoisuudesta tms. ja saatan jopa tuntea lievää syyllisyyttä. – Aika hullua, vai mitä?

Mutta palaan takaisin joogaan, mistä pohdintani sai alkunsa. Erityisesti harjoittamaani vinyasa flow, sen meditatiivinen, läsnäoleva ja ajoittain huumorillakin höystetty harjoitus on kaikkein vahvimmin saanut minut iloitsemaan kehostani ja itsestäni kokonaisvaltaisesti kaikkine kulmineen ja kuhmuroineen. Olemaan läsnä itsessäni hyväksyen, arvostaen, ihmetellen ja ihaillen kaikkea, mihin kehoni pystyykään, kun mieli antaa myöten ja vapautuu ennakko-oletuksista. Olemaan kiitollinen siitä, että olen ja elämä on. Ymmärtämään, että sillä, että vain olen, on yhtä lailla merkitystä, kuin sillä, mitä teen. Ja ensin välähdyksenomaisesti ja sitten yhä useammin kokemaan, että elämä on sillä hetkellä täydellistä juuri sellaisena kuin se on. Ilman että täytyy yrittää, pyrkiä ja pinnistellen ahtautua johonkin muottiin, vastaamaan muiden luomia ihanteita ja toiveita.

Om.

9376393_orig

Kuva: www.empowershakti.org

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
7 years sitten

“”Voi kun olet hoikka (vino ilme)”, ”Oletko laihtunut?” ”Sinun pitäisi syödä enemmän!” ”Ota nyt kahdeksaskin peruna, kun olet niin laiha!”” Valitettavan tuttuja kysymyksiä. Olen normaalipainoinen, mutta painoindeksin mukaan alarajoilla. Painoni ei nouse helposti, paitsi silloin kun käytössä oli e-pillerit. Kun sitten ne lopetin, aivan lähipiiristä tuli tokaisuja, että minun pitäisi lopettaa tuo laihduttaminen. Todellisuudessa palasin vain siihen, millainen kehoni on omana itsenään. Pari kiloa voisin saada lisää lihaksia kehittämällä. Haluaisin muuttaa ruokavaliotani enemmän kasvispainotteiseksi juurikin eettisten ja ekologisten syiden vuoksi, mutta pelkään saavani liian vähän energiaa ja sitten varmaan tulisi taas nämä ihmisten syömishäiriöepäilyt. Mikä on aika erikoista sillä minulla… Lue lisää..

Sanna/comp
Sanna/comp
7 years sitten

Voi hitsin pitsit sentään, tää kirjoitus osus ja uppos ajankohtaisuudellaan <3 luonnostaan hoikilla ystävilläni on samantyyppisiä kokemuksia kuin sulla. Kokemuksia kuunnellessa on meinannut loksahtaa monttu auki useasti… Oon itse kuullut aika paljon ulkonäöstäni ja koostani. Teininä kuulin olevani lihava, ruma, läskiperse jne. Yläasteella yks jätkäporukka päätti ottaa silmätikukseen ja yrittivät nolata mua usein, osoittelivat ym. Muistan kerran sanoneeni jätkille, että nyt lopetatte. Junttimainen älämölö vain jatkui… Lukiossa sitä ei enää ollut, koska osa porukasta lähti muualle opiskelemaan. Ala-asteella sain kuulla olevani outo, läski jne. Nykyisin olen normaalipainoinen, mutta koska en ole laiha, jotkut ovat kokeneet oikeudekseen kommentoida näin: "Olsit pidemmännäköinen,… Lue lisää..

Outi Rinne
Outi Rinne
7 years sitten

Anna, siirryttyäni vegaaniksi ja varsinkin innostuttuani raw foodista olin itse pitkään “kaapissa” juuri mainitsemistasi syistä. No, jossain vaiheessa asia kyllä meni sen verran julkiseksi, että ovet lävähtivät auki ihan kunnolla 😀 Vaikka kuinka itsensä kanssa tekee töitä ja kasvattaa paksua nahkaa, on oma keho ja muiden siihen kohdistamat mielipiteet kuitenkin herkkää aluetta ja tiiviisti sidoksissa oman arvon tunteeseemme. Siksi onkin hämmästyttävää, miten on ikäänkuin yleisesti hyväksyttyä kommentoida sitä jopa julkisesti.

Outi
Outi
7 years sitten

Kiitos Sanna ihan mahtavasta kommentistasi. Oikeastaan tuohon ei voi sanoa, kuin Aamen (tai Ommmm… 😉 Mutta olen samaa mieltä, että kiusaamista ja kiusaajia ei tule ymmärtää tai painaa villaisella missään olosuhteissa tai vaiheissa. Koskaan emme voi tietää, milloin kenenkin kohdalla kiusaaminen aiheuttaa pitkäkestoisia jälkiseurauksia. Upeaa, että olet omalla kohdallasi nyt kääräissyt ikävät kokemuksesi pakettiin ja laittanut menemään.

Tilaa Jolien uutiskirje

Uutena asiakkaana saat heti 10 % alennuskoodin sähköpostiisi.