Flourish

Parvekevaltaus

02.07.2012, Outi Rinne


Kesän herkistävin salaatti piti sisällään rucolaa, lehtisalaattia, aprikoosia, laventelin kukkia ja saksanpähkinöitä. Maistelin hartaana jokaista vihreää lehteä, joka oli päätynyt lautaselle n. kaksi minuuttia poiminnan jälkeen. Salaatti omalta parvekkeelta! Parasta lähiruokaa.

Oman pikku puutarhan hoivailu on jotenkin tyydyttävää puuhaa. Varsinkin tänä kesänä, kun vain semi-lomailen ja vietän tavallista enemmän aikaa kaupungissa. On ihmeellistä nähdä, miten salaatit kasvavat silmissä ja elämänlanka suvaitsee silloin tällöin avata huikean sinisen kukkansa. Yrttiruukut puskevat vihreää ja orvokin tuoksuvat vienosti iltahämärissä.
IMG_4158

Puutarhanhoidon hyvää tekevät vaikutukset ovat jo yleisesti tunnustettuja ja itsekin ilolla todettuja. Sen lisäksi, että tuloksena on herkullista ja ravinteikasta syötävää, puuhailu kasvien kanssa rauhoittaa stressaantunutta mieltä laskemalla kortisolitasoja ja kohottamalla mielialaa.

Parvekelaatikolla askarointi ei luonnollisestikaan tarjoa samaa fyysistä aktiviteettia kuin vaikkapa maan muokkaaminen viljelypalastalla, mutta jo pelkkä ulkoilmassa oleilu ja kasveihin keskittyminen tarjoaa breikin hektiselle tietotyölle. Testasin sitä taas tänään pitämällä taukoa tiiviistä kirjoitustyöstä ja nypin lakastuneita lehtiä, tuoksuttelin orvokinkukkia. Taisinpa jutellakin niille muutaman sanasen. Mielessä surraavat ajatukset ja ideat asettuivat kummasti kohdalleen ja jatkoin tämän jälkeen “oikeita töitä” huomattavasti freesimmällä otteella.

Puhumattakaan vielä siitä, että puutarhanhoito on eliksiiriä myös luovalle puolellemme sekä konkreettisesti uuden kasvun että eri värien ja muotojen kautta. Kasvivalintojen, istutusten sommittelun, silmää hivelevien ruukkujen, ja eri materiaalien avulla itseään voi ilmaista moninaisin  ja luonto lisää elävään taideteokseen viimeisen aksentin.

Puutarha juurtuu konkreettisesti maaperään. Samalla kaupunkipuutarhuri kasvattaa omia juuriaan asuinseutuunsa ja vahvistaa kokemustaa kuulumisesta tiettyyn paikkaan ja yhteisöön. Tämä parveke on nyt vallattu!

Kuva: www.homesteadingsurvivalism.com

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Tilaa Jolien uutiskirje

Uutena asiakkaana saat heti 10 % alennuskoodin sähköpostiisi.