Flourish

Mieliruokaa: Lämmin suklaavanukas

21.03.2013, Outi Rinne

Kukoistamo-tapahtumassa pidin vuorovaikutteisen miniluennon lempiaiheestani eli mieliruoasta. Pyysin osallistujia palaamaan mielessään omiin kokemuksiinsa ateriasta, josta on tullut hyrisevän hyvä olo ja tunne siitä, että elämä on ihanaa.  – Yllätys yllätys, listalta ei löytynyt kevytlevitteitä, raejuustoa, vihrepirtelöitä, detox-aamiaisia tai karppipastaa. Sen sijaan hyvässä seurassa nautittuja kiireettömiä aterioita, lapsuuden ruokamuistoja, onnistuneita  keittiöluovuuden tuotoksia, mausteisia, lempeitä, lohdullisia ja kermaisen makeita makuja. Aistielämyksiä tarjoavia hetkiä, jolloin elämä on yksinkertaista ja sallittua.

Oma mieliruokamuistoni löytyi edelliseltä viikolta, jolloin olimme ystävien luona viettämässä sunnuntaipäivää. Reippaan ulkoilun ja kuuman borsch-keiton jälkeen saimme upottaa lusikkamme englantilaiseen suklaavanukkaaseen. Kuuman suklakastikkeen ja kylmän jäätelön yhdistelmä oli klassinen, suussa sulava ja ah, niin ihana.

Meistä jokainen varmasti allekirjoittaa, että suklaa on mieli- ja rakkausruokaa parhaimmasta päästä. Maku, koostumus, raivintoaineet, antioksidantit ja psykoaktiiviset ainesosat tekevät kaakaosta ja suklaasta ainutlaatuisen ruoka-aineen varsinkin, jos tarttuu laadukkaaseen, lisäaineettomaan tummaan suklaaseen tai raakakaakaoon. Suklaa tosin piristää ja saattaa stimuloida myös stressihormonien toimintaa, joten ylivirittyneenä tai juuri ennen nukkumaan menoa kannattaa suklaa vaihtaa carobiin tai muihin mieltä tasaaviin vaihtoehtoihin.

Ennätysviileän maaliskuun ja muut pienet huolet voi unohtaa esimerkiksi tämän lämpimän suklaaherkun seurassa. Uunin lämpimässä syleilyssä valmistuu samalla kertaa sekä kakku että soosi. Alkuperäisen ohjeen voi, sokeri ja maito ovat vaihtuneet muihin mieltä hiveleviin vaihtoehtoihin, ja putingin voi valmistaa myös täysin gluteenittomana.

Lämmin suklaavanukas

3 dl kaura- tai mantelimaitoa (suosittelen jälkimmäistä)
75 g tummaa (luomu)suklaata
1/2 tl vaniljauutetta
100 g palmusokeria
3/4 dl kookosöljyä (kiinteänä)
150 g speltti-, kaura- tai teff-jauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
2 rkl (luomu)kaakaojauhetta

Suklaakastike:
3 rkl (luomu)kaakaojauhetta
75 g palmusokeria
3 dl kuumaa vettä

Kuumenna vegemaito kattilassa ja paloittele suklaa joukkoon. Keittele, kunnes suklaa sulaa. Ota liedeltä ja jäähdytä. Lisää vanilja.

Kookosöljyä kevyesti 8,5 dl vetoinen uunivuoka. Laitan uuni lämpenemään 180 asteeseen.

Vatkaa kookosöljy ja sokeri sekaisin suuressa kulhossa. Sekoita toisessa kulhossa kuivat ainekset keskenään ja siivilöi kookos-sokeri -seokseen. Lisää jäähtynyt suklaamaito ja vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina uunivuokaan. Valmista suklaakastike:

Sekoita kaakaojauhe ja sokeri. Lisää vähän kuumaa vettä ja sekoita tahnaksi. Lisää loppu vesi ja vispilöi tasaiseksi. Kaada kastike vanukasvuokaan taikinan päälle. Älä sekoita. Laita vanukas uuniin ja kypsennä n. 30 min. tai kunnes kaikki neste on painunut vuoan pohjalle ja vanukkaan pinta on kiinteä. Ota vanukas uunista ja anna vetäytyä 5 min. ennen tarjoilua. Suklaakastike on valunut vuoan pohjalle ja vanukas on valmista lusikoitavaksi lautaselle. Tarjoa sellaisenaan tai suosikkijäätelösi kanssa.

avatar
  Ilmoitukset kommenteista  
Ilmoita

Tilaa Jolien uutiskirje

Saat 10 % alennuskoodin heti sähköpostiisi!

Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä tai vastaavaa teknologiaa erilaisten toimintojen toteuttamiseen, asiakkaan tunnistamiseen, personointiin sekä analytiikkaan ja markkinoinnin kohdentamiseen. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.