Flourish

Ajatuksia ystävyydestä

14.02.2013, Outi Rinne

Lapsuuden tovereita, koulukavereita, tuttavia, kohtalotovereita, yhteistyökumppaneita, työtovereita, seuralaisia, henkiystäviä, facebook-kavereita, frendejä, opiskelukavereita, kumppaneita, kontakteja, deittejä, sielun siskoja tai -veljiä, kamuja, hyvänpäivän tuttuja – sekä niitä joita muistetaan kerran vuodessa joulukortilla.

Ystävyyden kirjo on hämmästyttävän laaja. Monilla on paljon ystäviä, mutta on myös monia, joilla ei ole ainuttakaan. Fyysinen yksinäisyys ei välttämättä tarkoita kokemusta yksin jäämisestä. Ja itsensä voi tuntea yksinäiseksi, vaikka olisi jatkuvasti muiden ympäröimänä. Yhdessä yksin on paljon kipeämpää kuin olla yksin tieten tahtoen.

Jokaisella meistä on oikeus parhaaseen ystävään. Ulkoiset ystävät ovat kuitenkin vain heijastus siitä, miten hyvä ystävä olet itse itsellesi.

Hyväksikäytätkö voimavarojasi liialla työnteolla, omien tarpeiden unohtamisella tai toivottomilla ihmissuhteilla? Jos et pohjimmiltasi arvosta itseäsi, miksi muutkaan tekisivät niin? Entä miten rakastettavasti odotat muiden suhtautuvan itseesi, jos kaltoinkohtelet itseäsi piinaavilla tehodieteillä, tiukoilla kunto-ohjelmilla tai pyrkien muulla tavoin kohti täydellisiä esikuvia?

Olemme varmaan kaikki samaa mieltä siitä, että tosi ystävyyttä ovat aitous, rehellisyys ja luotettavuus. Olemista se, mikä on ja tämän hyväksymistä itsessä ja toisessa. Sitä, että osaa rakastaa myös epätäydellisyyttä tai päästää tarvittaessa irti, menettämättä silti itsearvostustaan.

Jos tämä tuntuu vaikealta, sitä voi harjoitella. Ja sen voi aloittaa heti: Ensimmäinen kamu löytyy heti vessan peilistä. – Koska viimeksi katsoit itseäsi silmiin ja sanoit ääneen, rehellisesti: “Rakastan ja arvostan sinua! Ihanaa, että olet siinä. Olet paras ystäväni!”

 

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Tilaa Jolien uutiskirje

Saat 10 % alennuskoodin heti sähköpostiisi.