Yhteistyössä Sonyn kanssa.

Kuten varmasti arvaattekin, kuvaan arjessani aika paljon. Olen kuvannut jo vuosien ajan tuotekuvia ja sitä kautta valokuvaamisen maailma on imaissut minut sisälleen vielä vahvemmin. Tänä vuonna olen laajentanut toimintaani myös ihmisten kuvaamiseen ja teenkin Halo Photographyn nimissä pääsääntöisesti raskausajan- ja vastasyntyneiden kuvauksia. Työni puolesta minulla tulee kuvattua eniten luonnonkosmetiikan tuotekuvia itselleni sekä muille toimijoille ja tuotan itse myös kaikki Yellow mood -blogini kuvamateriaalit kuvien ottamisesta niiden jälkikäsittelyyn.

koivusaari_rovaniemi_syysretki_yellowmood 2

Sony A5000 + E PZ 16 – 50 mm f/3.5 – 5.6 OSS @ 16 mm, f/4.5, 1/4000 s. ja ISO 500.

Valokuvaaminen on itselleni luovuuden lisäksi hyvin merkittävä osa identiteettiäni, se on tapani katsella maailmaa ja sen yksityiskohtia. Harrastuksena ja työnä valokuvaaminen on mielenkiintoinen sekoitus tekniikkaa sekä omaa luovuutta, sillä jokainen valokuvaaja katsoo asioita eri perspektiivistä tai pitää vähintäänkin eri asioita tärkeänä. Se, että vuosi sitten ottamani kuvat saavat minut tuntemaan hieman myötähäpeää itseäni ja taitojani kohtaan, antaa myös samalla sitä tarvittavaa liekkiä, jota tarvitsen oppiakseni taitavammaksi kuvaajaksi – mukavuusalueelta poistuminen on välttämätöntä kaikessa kehityksessä enkä ole valmis päästämään itseäni helpolla. Eräs teatterialan tuttuni kirjoitti taannoin blogikirjoitukseensa että moka on lahja. Muistutan itseäni tästä asiasta joka kerta, kun haparoin uusien teknisten termien viidakossa ja kompastelen lyhytjännitteisyydessäni. Epäonnistumiset ovat arvokkaimpia opettajia.

Minulla on työkäytössä Nikonin D3100 -järjestelmäkamera ja siihen muutama erilainen objektiivi. Tänä kesänä sain käyttööni Sonylta A5000 -kameran, jota markkinoidaan maailman keveimpänä vaihdettavalla objektiivilla varustettuna mikrojärjestelmäkamerana. Kamera soveltuu mielestäni parhaiten arjen tilanteiden taltioimiseen, joten keskityn tässä arviossani pääasiassa kameran käytettävyyteen ihan tavallisen kuluttajan/kuvaajan kannalta. Koostin tämän mainion mikrojärkkärin viisi parasta puolta omalta näkökannaltani katsottuna.

koivusaari_rovaniemi_syysretki_yellowmood 8

Sony A5000 + E PZ 16 – 50 mm f/3.5 – 5.6 OSS @ 16 mm, f/4, 1/4000 s. ja ISO 500.

1. Kompakti koko

Sony A5000 -kamera on reilu 10 cm leveä, 6 cm korkea ja reilu 3,5 cm paksuinen. Kamera painaa akun kanssa 270 grammaa, joten mistään valtavasta kolhoosista ei ole kysymys. Olin jo pitkään suunnitellut hankkivani pienen kameran, jota on vaivaton kuljettaa mukana vaikka takin taskussa ja kokonsa puolesta A5000 on juuri sopiva.

Ammattikäytössäni toimiva järjestelmäkamerani ei ole kyseisen lajinsa edustajaksi järin suuri, mutta silti sen verran painava ja moniulotteinen, etten ole jaksanut kuljettaa sitä mukanani tavallisissa arkipäiväni menoissa. Sonyn kamera on erittäin kevyt ja sillä on helppo ikuistaa nopeasti tärkeät arjen hetket kuten revontulet, koirien hölmäilyt tai lasten ilmeet. Kamera istuu varsinkin tällaisen pienikätisen naisen otteeseen erinomaisesti.

OULU_yellowmood_torinranta_radissonblu_hannamarirahkonen 1

Vasen kuva Sony A5000 + E PZ 16 – 50 mm f/3.5 – 5.6 OSS @ 16 mm, f/4.5, 1/60 s. ja ISO 320.

2. Käytettävyys 

Aluksi kamera tuntui turhankin helpolta verrattuna järeämpien järjestelmäkameroiden nappuloihin sekä mahdollisuuksiin. Sonyn kamerassa on olemassa erilaisia automaattiohjelmia, jotka hyödyttävät varmasti aloittelevia kuvaajia. Itse olen niin tottunut säätämään kameran asetukset manuaalisesti, ettei minulla tule hyödynnettyä kyseisiä automaattiohjelmia.

Kameran vasemmalla reunalla on pieni luukku, jonka alta löytyy muistikortin, usb – ja hdmi-liittimien paikat. Akun lataaminen ja kuvien siirto koneelle on helppoa ja nopeaa. Kamera lupaa yhden akunlatauskerran riittävän reilun 400 kuvan ottamiseen. Kuvaan kameralla pari kolme kertaa viikossa, joten akku on kestänyt todella hyvin. Videokuvauksen mahdollisuus on todella mukava lisä tällaisessa kamerassa, varsinkin kun kuvan- ja äänenlaatu on yllättävän tarkka ja hyvä.

Kamerasta löytyy myös sisäänrakennettu salama, mutta itse pyrin aina minimoimaan suoran salaman käytön varsinkin ihmisiä kuvatessa. Suora salama syö kuvasta niin helposti värejä ja syvyyttä, etten ole käyttänyt sitä vuosiin. Studio-olosuhteissa sivuilta tuleva salamavalot ovat paljon armollisempia sekä lempeämpiä, mutta niillä taas ei ole Sonyn mikrojärjestelmäkameran kanssa hirveästi tekemistä. Toki arkikäytössä sisäänrakennetulla salamalla saa varmasti valoisia ja tarkkoja kuvia pimeässäkin, mutta ammattikäytössä suoralla salamalla harvoin tekee yksinään mitään.

sonya5000

Vasen kuva Sony A5000 + E PZ 16 – 50 mm f/3.5 – 5.6 OSS @ 16 mm, f/7.1 1/250 s. ja ISO 100.

3. Mahdollisuus jakaa kuvia nopeasti sosiaaliseen mediaan

Tämä kohta on jokaisen sosiaalisen median ystävän unelma, uskoisin. Sonyn minijärkkärin monipuoliset WiFi-toiminnot ihastuttavat allekirjoittanutta todella paljon ja käytänkin kameralla otettuja kuvia paljon Instagram -tililläni. Puhelimeen pitää ladata AppStoren kautta PlayMemories -ohjelma, jotta kuvia on mahdollista siirtää kameralta puhelimelle.

Kameralla voi myös muokata suoraan sillä otettuja kuvia tai ottaa kuvia tietyillä teemoilla. Kuvista voi mm. säätää väriä, tehdä niistä mustavalkoisia, lisätä erilaisia teemoja (retro, vesiväri), säätää kontrastia, pehmentää tarkennuksia sekä sävyjä. Itse en ole hyödyntänyt näitä ominaisuuksia juurikaan, sillä en pidä liian muokatuista kuvista ja toisekseen Instagramiin jakaessani kuvat ovat olleet lähtökohtaisesti tarpeeksi hyvälaatuisia ja toistaneet värisävyt oikein, joten en ole kokenut tarvetta käyttää kameran valmismuokkausasetuksia.

sonya5000 (4)

Sony A5000 + E PZ 16 – 50 mm f/3.5 – 5.6 OSS @ 16 mm, f/4.5, 1/6s. ja ISO 640. Kuva on vain rajattu ja terävöitetty, värisäätöihin ei ole koskettu.

Silloin, kun tuon kuvat koneelle tarkoituksenani hyödyntää niitä blogissani, käsittelen kuvat aina erillisellä kuvankäsittelyohjelmalla. Säädän valotuksen, kontrastit ja tarkkuuden kohdilleen. Näkisin kamerassa olevien kuvanmuokkausmahdollisuuksien palvelevan eniten niitä käyttäjiä, joilla ei ole tarvetta hifistellä ja jotka haluavat hyödyntää arkikuviaan ennen kaikkea sosiaalisessa mediassa.

sonya5000_kamera

Alempi vasen kuva Sony A5000 + E PZ 16 – 50 mm f/3.5 – 5.6 OSS @ 16 mm, f/4, 1/160 s. ja ISO 160.

4. 180 astetta kääntyvä LCD -näyttö

Kuvaan kaikki meikkilookieni kuvat itse ja tähän tarkoitukseen Sony A5000 -kamerassa oleva kääntyvä näyttö on loistava! Hyvän laadun takaamiseksi täytyy kuitenkin olla saatavilla hyvä valo. Jälkikäsittelen kuvat aina ja mitä parempi valo, sitä vähemmän korjattavaa on.

Näyttö kääntyy helposti ja kamera ottaa kuvan kolmen sekunnin viiveellä. Kamera vääristää mittasuhteita helposti varsinkin tällaisessa lähikuvauksessa, joten kamera kannattaa sijoittaa kädestä mieluiten jollekin tasaiselle alustalle tai pienelle jalustalle.

Kääntyvä näyttö mahdollistaa myös helppojen sekä laadukkaiden kaverikuvien ja selfieiden ottamisen mitä erilaisimmissa tilanteissa — kamerassa on siis ikäänkuin sisäänrakennettu selfiestick. Kun näkee itsensä peilikuvana, pystyy vaikuttamaan ilmeisiinsä välittömästi ja ainakin itse olen säästynyt tämän ansiosta kymmeniltä turhilta räpsyiltä, joita järkkärin kanssa automaattisesti tulee kun ei näe lopputulosta välittömästi.

sonya5000 (1)

Sony A5000 + E PZ 16 – 50 mm f/3.5 – 5.6 OSS @ 16 mm, f/5.6, 1/160 s. ja ISO 100.

5. Mahdollisuus käyttää erilaisia objektiiveja

Sony A5000 -kamerassa tulee kiinteänä mukana 16 — 50 mm linssi. Kameraan käy Sonyn valikoimien E-tyypin objektiivit, joita on olemassa 22 erilaista. Arvostan sitä, että näinkin pieneen kameraan on saatavilla erilaisia objektiiveja, mutta täytyy samaan hengenvetoon todeta, että osa objektiiveista on kohtalaisen suurikokoisia ja turhan hinnakkaita näin pieneen ja vain arkikäytössä olevaan mikrojärkkäriin. Henkilökohtaisesti satsaan rahani mieluummin oikean järjestelmäkamerani kuin harrastekamerani objektiiveihin.

Itse kamerapaketin suhteen hinta-laatusuhde on mielestäni kohdallaan, sillä runko + mukana tuleva objektiivi maksavat noin 500 euroa.

sonya5000 (3)

Sony A5000 + E PZ 16 – 50 mm f/3.5 – 5.6 OSS @ 16 mm, f/3.5, 1/3200 s. ja ISO 100.

Kenelle suosittelen?

Pääasiassa valokuvausta aloitteleville tai helpoksi sekä laadukkaaksi arkikameraksi kaikille kaltaisilleni. Kamera sopisi mielestäni myös sosiaalisessa mediassa itseään/tapahtumiaan markkinoiville yrityksille, jotka haluavat yrityksensa arki/tuotekuvistansa kännykkäräpsyjä laadukkaampia versioita.

brillet_optikko_kehykset_rovaniemi_hannamarirahkonen 7

Sony A5000 + E PZ 16 – 50 mm f/3.5 – 5.6 OSS @ 16 mm, f/5, 1/100 s. ja ISO 125.

Minkälaisessa käytössä Sony A5000 -kamera on itselläni?

Tällä hetkellä kamera kulkee mukanani missä tahansa kuljenkin, eli kaupungilla, retkillä ja lomamatkoilla. Suurin osa blogini meikkikuvista on otettu Sony A5000 -kameralla, sillä kääntyvä näyttö tekee kuvaamisesta lähestulkoon vaivatonta laadun pysyessä kuitenkin tarpeeksi hyvänä.

Sony A5000 toimii Nikonin järkkärini ohessa minulle vapaa-ajan kamerana, jolla saan taltioitua haluamani hetket nopeasti silloin, kun en jaksa tai ehdi säätää järkkäriä (esim. revontulet tai koirat) tai vastaavasti kun sosiaaliseen mediaan tarkoitetun kuvan valotusolosuhteet eivät ole iPhonellani kuvaamiseen tarpeeksi optimaaliset. Kamerassa on kuitenkin perustallaajalle erinomaiset lähtökohdat ja mahdollisuudet.

Kaikki postauksen kuvat on otettu Sony A5000 -kameralla, kuvaaja Hannamari Rahkonen

 1. Lina

  Hei, suunnittelen tämän kyseisen kameran ostoa. Osaatko kertoa, onko kamerassa hihna? Entä saako siihen jalustaa? Kiitos kameraesittelystä, monta vastausta miettimiini kysymyksiini sain tästä!

 2. Hannamari Rahkonen

  Hei Lina! Kiva kuulla, että postauksesta on ollut hyötyä. Paketissa ei tule hihnaa ja kameraan saa jalustan. Itselläni on sellainen minijalusta.

 3. Nanna

  Hei! Osaatko sanoa mistä kyseisen kameran suljinäänen saa pois?

 4. Jane

  Hei! Tää oli tosi kiva postaus. Itse oon muutaman kk jo pyöritellyt päässäni kyseistä kameraa. Kiitos tästä postuaksesta! :-)

 5. joku

  moikka:) olen miettinyt ostavani tuon kameran koska on niin helppo ja kelpo minulle, aloittelijalle:) yksi kysymys onko siinä akku vai patterit?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jolie 2019