Huoleton, nopea ja simppeli mansikkakakku on takuuvarma kesähitti. Kun pohja tehdään idätetystä tattarista ja pääosa annetaan tuoreille mansikoille, tulee lopputuloksesta kevyt ja raikas. Maltillinen ote cashewkerman kanssa takaa sen, että herkuttelu ei kostaudu kehon tukkoisuudella – pähkinät kun ovat kuitenkin aika hitaasti sulava ja kehoa lämmittävä ruoka-aine. (Tuhdimpiin pähkinäkakkuihin ehtii palata keskitalvellakin, kun keho hytisee kylmästä ja mielii kenties raskaampaa ravintoa.) Tämä kakku ei ylimääräistä näpertelyä ja liottelua kaipaa ja se onnistuu mökkiolosuhteissakin.

mansikkakakku1

Pohja:

2,5 dl idätettyä tattaria

2 ,5 dl rusinoita

1/2 dl riisinlesejauhetta

2 rkl lucumaa

2 rkl hunajaa

2 rkl kaakaojauhetta

1/2 dl kookosöljyä

Liota tattareita vartti ja jätä ne sen jälkeen kuivumaan. Tämän voit tehdä vaikkapa siivilässä – on tärkeää, että ilma kiertää hyvin eivätkä jyvät ala homehtua. Tattari itää nopeasti, joten sitä voi käyttää jos seuraavana päivänä, kun pienet hännät ovat ilmestyneet. Blendaa aluksi tattarinjyvät keskenään sileäksi massaksi niin vähän veden kanssa kuin mahdollista. Siirrä massa kulhoon odottamaan. Sen jälkeen kaada blenderin kannuun rusinat, riisinlesejauhe ja lucuma. Blendaa ja lopeta, kun massa on vielä ilmavaa eikä tahmaista. Yhdistä lopulta kaikki ainesosat kulhossa ja painele taikina piirakkavuokaan. (Jos teet isompaan kakkuvuokaan, puolitoistakertaista määrät.)

mansikkakakku2

Täyte:

2,5 dl vähintään 4 tuntia liotettuja cashewpähkinöitä (jos mahdollista, suosi kuumentamattomia!)

1/2 dl kookosöljyä

3-4 rkl hunajaa

1 tl aitoa vaniljajauhetta

1/2 sitruunan mehu

2 rkl riisinlesejauhetta

aavistus suolaa

mansikkakakku3

Blendaa pähkinät sileäksi kermaksi ja lisää kaikki muut ainekset. Kaada viimeiseksi joukkoon hiljalleen sula kookosöljy, jotta se sekoittuu tasaisesti mukaan.

Kun pohja on valmis,  aloita täyttäminen tuoreilla mansikoilla. Kaada päälle cashewkerma ja siirrä kakku hetkeksi pakkaseen, jotta se jähmettyy ja koristele rennolla otteella.

mansikkakakku4

 1. Maija V.

  Oi vitsit että näyttää hyvälle. Menee heti testiin :)

 2. Y

  Nam! Onko ideoita millä riisilesejauheen vois korvata? Ei satu löytyyn just kaapista!

 3. Jutta Ruonansuu

  Maija V, testaa ihmeessä ja tule raportoimaan, miten onnistui! Tässä on aika vaikea kyllä mennä pieleen!

  Y, riisinlesejauheen kanssa ei ole nökönuukaa – se on kyllä kermaisin ja paras mutta voit kokeilla korvata sen lucumalla. Pääasia, että korvaat samalla määrällä jotain jauhemaista ja kokonaismassaa “kuivattavaa” ainesta, niin lopputulos säilyttää muotonsa. Jos korvaat riisinleseen makealla lucumalla, niin sitten ehkä haluat vähän vähentää muun makeutuksen määrää. Kokeilemalla se selviää. Raakaherkuissa on se hyvä puoli, että homma ei ole niin nökönnuukaa vaan makuaisti ja intuitio ohjaavat kokkaamista parhaiten – resepteihin kannattaa monesti suhtautua vain osviittana ja inspiraationa. :)

 4. Y

  Kiitos, niin ajattelinkin, tattarit siis likoomaan! (:

 5. Satu

  Minkä kokoinen on halkaisijaltaan tuo vuoka, johon kakku on tehty? Tieto auttaisi arvioimaan sitä, kuinka palkon aineita omaa vuokaa varten tarvitaan.

 6. TuijaK

  Kiitos, Jutta, tästä ohjeesta. Kakku oli aivan t-a-i-v-a-a-l-l-i-s-t-a!

   • TuijaK

    Toimii muuten mustikallakin, testattu on!

   • Jutta Ruonansuu

    Voi että, mahtavaa, kiva kuulla! Pitääkin kokeilla, kiitos inspiraatiosta! :)

 7. Emm

  Mistä hankit tattarin? Minkälainen tattari sopii idätykseen?

  • Jutta Ruonansuu

   Emm, ostan oman tattarini Ruohonjuuresta mutta sitä saa kyllä muualtakin kuin ekokaupoista, esimerkiksi Stockmannilta. Idätykseen käyvät siis kokonaiset kuoritut tattarinjyvät, joita ei ole prosessoitu. Ne ovat kaiken lisäksi vielä superedullisiakin! Idätetystä tattarista saa myös hyviä ja ravinnerikkaita tuorepuuroja – hmm, pitäisiköhän tehdä kinniistä seuraavaksi puuroresepti…

 8. Hosuli

  Hitsi, että tuo näyttää ja kuulostaa herkulta. Kokeilulistalle.

 9. Noora L

  Heippa,
  minä taisin nyt kuitenkin onnistua tekemään jotain pieleen, pohja ei nimittäin jähmettynyt juuri ollenkaan.. Maku oli aivan taivaallinen, kehuja sateli ja santsikierroksia oli monta, mutta olisin kuitenkin kaivannut hieman piirasmaisempaa rakennetta, nyt tuli lähinnä mansikoita kahdella moussella. Seurasin reseptiä muuten orjallisesti, mutta en jaksanut idättää tattaria vaan liotin sen ainoastaan yön yli. Voisiköhan pohjan löysyys johtua tästä? Onko vinkkejä millä löysää taikinaa saisi kiinteytettyä (muuten kuin törsäämällä kokonaista kallista pakettia riisinlesejauhetta.. :P )?

  • Jutta Ruonansuu

   Noora, todennäköisesti juttu on juuri tuossa, että et idättänyt tattaria ja se jäi kovemmaksi kuin mitä se idätettynä rakenteeltaan on. Se ei ole varmaan blendautunut kunnolla. Löysää taikinaa voi aina kiinteyttää jauhemaisten ainesten lisäksi myös kookosöljyllä ja kaakaovoilla, jotka kylmässä jähmettävät sitä. Ellei halua käyttää kauheasti riisinlesejauhetta, voi esimerkiksi kokeilla mantelijauhoa. :)

   • Noora L

    Kiitos vinkeistä, uusi yritys siis pikimmiten vielä kun tuoreita mansikoita kaupoista löytyy!

 10. Jutta Ruonansuu

  Noora, juu – kyllä se taatusti onnistuu uudella yrityksellä! :)

 11. Jessi

  Moikka Jutta,
  Raakaruokiin ja raakaleipomiseen laitetaan melkein aina Cashew -pähkinää ja olen sille tosi allerginen. Onko jotain vaihtoehtoa jolla Cashewn voi korvata? Voisiko sen korvata esim mantelilla tai jollain muulla esim maapähkinällä millä tuon kakun täytteen saisi tehtyä myös?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jolie 2019