Hämmästyttävää kyllä, useat EU:ssa toimivat jälleenmyyjät myyvät kosmetiikkaa, jotka sisältävät lainsäädännössä kiellettyjä ainesosia. Tämä johtuu suurimmaksi osaksi siitä, että useat kosmetiikkateollisuuden valmistajat eivät ole omassa toiminnassaan onnistuneet seuraamaan EU:n ohjeistuksia kielletyistä ainesosista, eivätkä jälleenmyyjät osaa epäillä asiaa.

Asiakkailla on kuitenkin oikeus voida luottaa siihen, että valmistajat, maahantuojat ja vähittäiskauppiaat tarjoavat käyttäjille turvallisia tuotteita. Jolie on hakenut ja saanut ensimmäisenä maailmassa CosmEthicsin myöntämän Legal Compliance –sertifikaatin (100% EU CosIng Annex II Verified Products). Sertifikaatti takaa, että tuotevalikoimamme ei sisällä lainkaan EU:ssa kiellettyjä tai haitallisia ainesosia. Voimme siis ylpeänä tarjota asiakkaillemme takuuvarmasti puhdasta ja turvallista kosmetiikkaa.

Sertifiointiprosessimme alkoi kevättalvella 2016, kun CosmEthics paljasti laittomien parabeenien käytön EU-alueella myytävissä kosmetiikkatuotteissa. Suomessa on myyty laajalti esimerkiksi nuorten naisten suosimaa puuteria, joka sisältää kemikaalia, jonka käyttö kosmetiikan valmistuksessa on kielletty jo vuonna 2014. Silti tuote löytyi edelleen aktiivimyynnistä. CosmEthics suoritti helmi- ja maaliskuussa 2016 pistokokeita helsinkiläisissä kaupoissa ja löysi jo melko suppealla otannalla 18 tuotetta, jotka myös sisälsivät näitä laittomia kemikaaleja. Jolie oli yksi CosmEthicsin pistokokeeseen valikoituneista yrityksistä. Jolie oli myös ainoa, joka selvisi testistä kokonaan puhtain paperein.

CosmEthicsin puhelinsovelluksen avulla myös kuluttaja pystyy tunnistamaan sisältääkö jokin kosmetiikkatuote EU:ssa kiellettyjä tai haitallisia ainesosia. Sovellus lukee tuotteen viivakoodin ja ilmoittaa, onko tuote turvallinen.

Euroopan komissio kielsi vuonna 2014 viiden parabeenin käytön kosmetiikkatuotteissa niiden haitallisuuden vuoksi. Kemikaalit ovat INCI-nimiltään: Isopropyl-, Isobutyl-, Phenyl-, Benzyl- ja Pentylparaben. CosmEthics on selvittänyt, että tästä huolimatta ainesosia löytyy myynnissä olevista tuotteista yhä eikä niiden INCI-nimiä ilmoiteta aina kuluttajille oikein. Jolien valikoima on mukana CosmEthicsin tietokannassa (uudet tuotteet päivittyvät tuotesarja kerrallaan), eikä Jolien koko valikoimasta löydy yhtäkään kiellettyä ainesosaa.

Jolie myy ainoastaan aitoa ja laadukasta luonnonkosmetiikkaa:

  1. Joliessa myytävä kosmetiikka on paitsi puhdasta, lisäksi aitoa luonnonkosmetiikkaa, eikä vain sellaiseksi väitettyä. Hankimme tuotteet erittäin korkean etiikan ja laadun omaavilta valmistajilta, joiden tuotanto noudattaa ekosertifioidun luonnonkosmetiikan kriteerejä ja erinomaisia laatustandardeja. Ei ole lainkaan liioiteltua sanoa, että Jolien tuotteiden raaka-ainekoostumukset ovat maailman puhtaimpia ja parhaimpia.
  2. Luonnonkosmetiikan ja tavanomaisen kosmetiikan oleellisin ero lähtee jo tuotekoostumuksen rakenteesta. Luonnonkosmetiikan vaikuttavat aineet ovat usein 80% täyteaineiden ollessa 20%. Synteettisessä kosmetiikassa tämä on helposti toisinpäin. Ostaessasi luotettavaa luonnonkosmetiikkaa, saat rahoillesi hurjasti enemmän vastinetta.
  3. Luonnonkosmetiikassa voidepohja koostuu aina kylmäpuristetuista kasviöljyistä ja -rasvoista. Tavanomaisessa kosmetiikassa voidepohja koostuu usein synteettisistä öljyistä, maaöljyjohdannaisista kuten parafiinista tai silikoneista. Toki joukossa voi olla myös kasviöljyjä, mutta niiden laatu ja määrä voivat kovastikin vaihdella.
  4. Luonnonkosmetiikan koostumuksissa käytetään vettä, kukkaisvesiä ja kasviglyseriiniä. Tavanomaisessa kosmetiikassa yleensä vettä, propyleeniglykolia ja glyseriiniä, joka voi olla joko synteettistä tai kasviperäistä.
  5. Jotta vesi ja öljy emulgoituvat eli sekoittuvat toisiinsa, tarvitaan emulgaattori. Luonnonkosmetiikassa emulgaattoreina toimivat mm. mehiläisvaha sekä sokeriemulgaattorit tai yksinkertainen glyseroli-rasvahappoyhdiste. Tavanomaisessa kosmetiikassa puolestaan käytetään usein etyksoloituja (PEG- tai PPG-) emulgaattoreita. PEG-emulgaattorit paitsi emulgoivat veden ja rasvan, myös imeyttävät vaikuttavia aineita ihoon. Iho ei osaa päättää, mitä se ottaa vastaan ja mitä ei, siksi PEG-emulgaattorien ansiosta ihon syvempiin pintakerroksiin imeytyy myös ei toivottuja aineita, kuten mineraaliöljyjä, hajusteita, väriaineita ja säilöntäaineita.
  6. Yhteistä luonnonkosmetiikalle ja tavanomaiselle kosmetiikalle ovat usein vaikuttavat aineet, joilla tuotteita markkinoidaan. Niitä ovat kasviuutteet, luonnolliset vitamiinit, antioksidantit, hyaluronihappo ja entsyymit. Luonnonkosmetiikassa nämä esiintyvät runsaina määrinä ja ovat usein luomuviljeltyjä, ja laadukkaissa tuotemerkeissä huomattavan huolella uutettuja ja käsiteltyjä ja siksi rikkaita vielä itse tuotteessakin. Synteettisessä kosmetiikassa saatetaan käyttää synteettisiä antioksidantteja. Vaikuttavien aineiden osuus tuotteesta on yleensä jopa alle 20 prosenttia.
  7. Kosmetiikassa tarvitaan säilyvyyttä parantavia aineita. Luonnonkosmetiikassa säilöntäaineena käytetään alkoholia, mietoja happoja sekä eteerisiä öljyjä. Alkoholit valmistetaan usein luomuviljellystä viljasta kuten vehnästä tai rukiista fermentoimalla. Tavanomaisessa kosmetiikassa säilömiseen käytetään yleensä parabeeneja sekä fenoksietanolia.
  8. Luonnonkosmetiikassa tuoksuina käytetään kukkaisvesiä ja eteerisiä öljyjä. Tavanomaisessa kosmetiikassa käytetään synteettisiä tuoksuja, joille monet ihmiset ovat herkistyneet tai allergisoituneet.

CosmEthics on 2013 perustettu yritys, joka auttaa yrityksiä tarjoamaan ja asiakkaita löytämään luotettevaa ja turvallista kosmetiikkaa. Forbes nosti CosmEthicsin vuoden 2015 merkittävimpien startup-trendien kärkeen. Yrityksen tavoite on tuoda läpinäkyvyyttä kosmetiikkatuotteiden INCI- koostumuksiin ja helpottaa ihmisten valintoja kemikaaliviidakossa.


Lisätietoja:
Katariina Rantanen
050-5462626
katariina@cosmethics.com

CosmEthics
Jääkärinkatu 5 B
00150 Helsinki
www.cosmethics.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jolie 2017